Рано е да се каже има ли картел при горивата според шефа на КЗК
Рано е да се каже има ли картел при горивата според шефа на КЗК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Рано е да се каже има ли картел при горивата според шефа на КЗК
51588
Рано е да се каже има ли картел при горивата според шефа на КЗК
  • Рано е да се каже има ли картел при горивата според шефа на КЗК

Цените на горивата продължават да растат с рекордни темпове. Пореден скок за литър гориво отчитат в някои бензиностанции след като на 9 март "Лукойл" повиши цените на бензините и на дизела с по 2 на сто. Днес дизелът на някои бензиностанции се продава за 2.74 лв. за литър, а най-масовото гориво - А-95 за 2.68 лв.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията откри данни за картелно споразумение при формирането на цените на горивата на едро. „Има твърдения за извършено нарушение", съобщи председателят на антимонополния орган Петко Николов. Той беше изслушан пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание. Председателят на комисията и лидер на СДС Мартин Димитров заяви, че е смутен от факта, че представители на КЗК не са влизали в самите компании, за да събират доказателства за картел при горивата.

Изслушването трябваше да се състои миналата седмица, но тогава Николов не бе готов с доклада си и срещата му с депутатите се отложи за тази сряда. Ден по-късно стана ясно, че антимонополната комисия е предявила твърдения за наличие на картелно споразумение за цените на горивата на четири компании - „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД.

Комисията за защита на конкуренцията излезе с междинен доклад за твърденията за картел при цените на горивата на едро. Според председателя на антимонополния орган Петко Николов все още е рано да се каже дали има картел. „Има определени твърдения на комисията, с което са предявени твърдения за извършено евентуално нарушение", каза Николов. Той допълни, че с определението на КЗК е даден 30-дневен срок на компаниите, в който те могат да направят възражения да ги представят, подкрепени с доказателства, а освен това имат право да поискат изслушване от комисията.

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров изрази съмнения в качеството и смисъла на работата на антимонополистите. „Много съм смутен от факта, че те не са влизали вътре в тези компании, не са събирали доказателства. Те събират информация на принципа на писане на писма - пишат писмо до съответната компания и тя им отговаря плюс събиране на пазарна информация по други канали", каза Димитров.

Водачите на пътя са на мнение, че картел в цените има и единственият начин за промяна е чрез граждански протест.

При доказан картел за цените на горивата глобата за дружествата може да стигне до десет на сто от оборота на компаниите.