Работодателите искат оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията
Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такава Националната електрическа компания (НЕК) на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция. Това коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев от името на работодателските организации Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността.

Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.
 
Работодателските организации с писмо до премиера заради цените на тока

Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и прокуратурата. „За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегават час, чрез Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна" и Ковачки", обясни тази сутрин пред NOVA той.
 
Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.
 
Според работодателите умишлено се създава дефицит на електроенергия. "На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички около нас са на 44", каза Велев.
 
"При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони даже, за един ден от хората, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ "Варна", Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена", обясни той.
 
Според председателя на АИКБ причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня. "Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания", заяви Велев. "Не можем да повярваме,че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата", добави той.
nova.bg