Ядрените амбиции на Саудитска Арабия
Ядрените амбиции на Саудитска Арабия / снимка: БГНЕС

Арабските страни са много недоволни, че световната общност разреши на иранците да продължат обогатяването на уран за мирни цели, заяви принц Турки ал Фейсал - един от най-влиятелните саудитски политици. Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив смятат да настояват за аналогично разрешение. Ако Рияд изпълни заплахата си, ще трябва да забравим за разоръжаването на Близкия изток и за перспективите да видим региона свободен от оръжия за масово поразяване. "Ядреният" Близък изток ще се превърне в буре с барут, което ще може всеки момент да взриви цялата планета.

* * *

Сензационното изявление на принц Турки ал Фейсал бе направено в неделя вечерта на много подходящо място - в Мюнхен, където се състоя 50-ата конференция по сигурността. "Ако Иран получи разрешение да обогатява уран и занапред, същото право трябва да получат и арабските държави", каза той.

Експертите по Близкия изток по принцип се вслушват внимателно в думите на принц Турки. И не само защото е малкият син на крал Фейсал и племенник на днешния саудитски крал Абдула. В близкото минало принц Турки координираше външната политика на кралството, докато бе посланик във Великобритания и САЩ. Сега оглавява разузнаването на Саудитска Арабия - фактически отговаря за сигурността на управляващия режим. Щом е направил подобно изявление, значи говори от името на краля.

Саудитска Арабия за пръв път признава ядрените си амбиции. През последните години впрочем Рияд неведнъж е заявявал, че укрепва своите войски със стратегическо предназначение. Затова бяха плъзнали слухове, че саудитците са купили най-малко два вида ракети, на които може без проблем да се монтират ядрени бойни глави. Тези дни американското сп. "Нюзуик" потвърди слуховете, като цитира добре информирани източници от разузнаванията. Според авторитетното списание Саудитска Арабия е купила още през 2007 г. от Китай балистични ракети Ди Еф-21 (Dong Feng - "Източен вятър"). И покупката очевидно е била одобрена от администрацията на Джордж Буш.

Всъщност създаването на ракетни войски със стратегическо предназначение в кралството датира още от 80-те - тогавашният командващ Военновъздушните сили принц Халед ибн Султан направи посещение в Китай, където договори доставка на Ди Еф-3, ракети със среден обсег. Теоретично те също могат да носят ядрен заряд. Тогава Рияд твърдеше, че става дума за опознавателна визита, а покупката на ракетите дълго време бе пазена в тайна. Контактите с Пакистан (единствената страна от мюсюлманския свят, притежаваща ядрено оръжие) бяха осигурени отново от принц Султан, но като военен министър - вече през 1999 г. Западният печат писа неведнъж, че Пакистан вече е склонил по принцип да продаде на Рияд ядрени бойни глави. И като отговорник за въпросната операция изданията посочват най-често . . . принц Турки.

Нищо чудно впрочем изявлението на принца да е направено с тактическа цел - да разубеди САЩ и съюзниците им, намислили да смекчат позицията си спрямо Иран, най-върлия геополитически съперник на Саудитска Арабия. Защото днес на дневен ред е въпросът изцяло да бъдат вдигнати международните санкции, наложени на Ислямската република. Техеран издейства обещание те да бъдат отслабени през ноември, когато замрази за шест месеца най-провокационните и спорни точки от ядрената си програма. Направи го, след като подписа в Женева междинно споразумение с т. нар. шесторка - петте държави притежателки на ядрено оръжие и Германия. През февруари се очаква във Виена да започнат преговори за подписване на постоянно споразумение. Може би всъщност принц Турки се мъчи да ги осуети?(БТА)