Първанов иска ускоряване на инвестиционния процес с Турция
Първанов иска ускоряване на инвестиционния процес с Турция / снимка: БГНЕС

Днес отношенията между България и Турция са най-добрите от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Това заяви президентът Георги Първанов при закриването на организирания в рамките на посещението му в Анкара българо-турски бизнес форум. По думите му, сега амбицията трябва да бъде радикално катализиране на инвестиционния процес между страната ни и Турция.

Отношенията между България и Турция се развиват динамично, заяви президентът Георги Първанов, като уточни, че една от причините е ползотворният политически диалог. Той допълни, че относително ниското ниво на двустранните инвестиции е необяснимо, тъй като България и Турция са съседи и съюзници.

Първанов акцентира върху факта, че няма друга държава в Европейския съюз освен нашата, която да предлага такива данъци, стимулиращи чуждите инвестиции. Българският държавен глава заяви още, че енергетиката е приоритет в икономическите ни отношения и че двете държави ще работят заедно в търсенето на гаранции за сигурността на Европа.

Според Георги Първанов в бъдеще трябва да се търси облекчаване на визовия режим за бизнес средите. Необходими са промени в сегашните ГКПП-та и подобряване на инфраструктурата, допълни президентът. Той припомни, че на бизнес форум преди пет години е обещал да даде банкет, когато стокообменът между България и Турция стане 1 млрд. долара. Банкетът малко закъсня, призна Първанов, тъй като в края на този година той е 5 млрд. долара. В края на бизнес форума стана ясно, че фирмите с изцяло турско участие у нас са 1900, тези със смесено участие – 1500, а представителствата на турските фирми в България – 50.