Промените в климата заплашват ски туризма у нас
Промените в климата заплашват ски туризма у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Удължаване на летния сезон и сериозна заплаха за зимния туризъм в България. Това прогнозира анализ за отражението на климатичните промени у нас, публикуван за обсъждане на сайта на министерството на околната среда.

Очакваното повишение на температурите и намаляването на дните с дъжд през лятото, пролетта и есента ще доведат до по-дълъг летен сезон, но ще скъсят зимния. В същото време в момента се планира изграждането на нов голям зимен курорт в Рила, а местните власти в Банско искат разширяване на ски зоната над града.

"Ски курортите и други дейности, свързани със зимния туризъм, ще бъдат най-жестоко засегнати от климатичните промени, което има пряк негативен ефект върху местните общности, зависещи от работните места и приходите, генерирани от този вид туризъм", пише в анализа, цитиран от "Труд". Снегът ще намалява заради по-късните зимни валежи и по-ранното топене на снежната покривка. Това ще окаже огромно негативно влияние върху ски курортите, особено върху тези в по-ниските планински пояси. Прогнозата е, че още след 2020 г. ще започнат периоди с 2,4,5 или даже 6 последователни години с лоши снежни условия. Подобна беше и изминалата зима. В един от по-ниските курорти - Чепеларе, сезонът завърши на нула, тъй като разходите за изкуствен сняг изядоха печалбата. Липсата на сняг доведе до отлив на туристи, а заради това картите за пистите бяха намалени до минимума.

"Разходите по скъпоструващата техника за производство на изкуствен сняг няма да може да бъдат компенсирани от туристическите приходи, а нейното използване дори в момента отблъсква значителна част от българските туристи", пише в анализа. За пример се дават очакванията за развитието на зимния туризъм в Швейцария. Прогнозата е, че до 2050 г. годишните разходи на швейцарския зимен туризъм ще се увеличат годишно с 1,6 млрд. долара.

Последиците за летния туризъм у нас ще са по-скоро положителни. Първоначално ще нарасне броят на туристите в морските курорти през пролетта, а в последствие и през есента. От друга страна, жегите през върховия летен сезон - юли и август, може да доведат до отлив на туристи от Северна и Западна Европа, сред които и от силните в момента пазари като Германия и Великобритания. Проблемът е, че хората от тези страни по-трудно понасят високите температури. Освен това се очаква да се подобрят условията за лятна почивка в собствените им страни.

Добрите новини за летния туризъм вървят и с няколко заплахи. Заради засушаването има риск от недостиг на вода за пиене и хигиенни нужди. Подобни проблеми вече изпитват в Кипър, където през лятото има режим на водата. По-топлото време ще повиши потреблението на ток за охлаждане. Такъв проблем има в Кипър, Турция и Гърция.

Засушаването е заплаха и за голф туризма, още повече че голяма част от игрищата са по Черноморието, където водните ресурси са и по-ограничени. В същото време поддържането на тревата изисква доста вода.

С цел намаляване уязвимостта на страната от последиците от изменението на климата и подобряване капацитета за адаптиране на природните, социалните и икономическите системи към неизбежните негативни въздействия от климатичните промени, Министерство на околната среда и водите предприе стъпки към разработването на Национална стратегия за адаптация. Възприет е поетапен подход при разработването на стратегията. Първият етап е подготовката на рамков документ „Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени“. Целта на този документ е, на базата на климатични модели и сценарии за България, да се направи оценка на риска от най-характерните за нашия географски район природни бедствия. Секторите, които обхваща рамковия докумен, са : селско стопанство, води, градска среда, енергетика, транспорт, строителство и инфраструктура, екосистеми и биоразнообразие, човешко здраве и туризъм. В рамковия документ е обърнато внимание и на трансграничното сътрудничество по въпроси, свързани с въздействието на климатичните промени.

Проектът на рамковия документ „Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени-Обща част" може да видите тук.

Проектът на рамковия документ „Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени-Специална част" може да видите тук.