Прокопиев: Костов е в конфликт на интереси за КТБ
Прокопиев: Костов е в конфликт на интереси за КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Иван Костов разви манипулативна теза за състоянието на КТБ, защото е в конфликт на интереси", заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия бизнесменът Иво Прокопиев.

„В този случай е житейска ситуация, а не толкова закононарушение, защото щом парите на семейството ти са там, ти си в конфликт", допълни той.

„Това, което прокуратурата изнесе за първи път, потвърждава информацията, която „Капитал" публикува, че 90% от кредитите на банката - 4,9 млрд. лева от общо 5 млрд. кредитен портфейл, са към фирми, свързани с КТБ и нейния мажоритарен собственик Цветан Василев", каза още Прокопиев. Според него това прави идеята за спасяване на банката нереалистична.

„Това са кредити към свързани лица и е в грубо нарушение на банковата регулация. А каква част от тях ще бъдат възстановени, е друг въпрос. Това зависи от процеса, по който се управлява несъстоятелността на банката. Това, което виждаме до момента, е пълно бездействие и отказ да се поеме отговорност от Централната банка. За добро или за лошо - в България тя е абсолютно независима. До момента няма нито едно решение за съдбата на КТБ от страна на БНБ", посочи Иво Прокопиев.

По думите му в момента има три сценария за развитие - единият е в полза на Цветан Василев, вторият е в полза на Делян Пеевски, а третият - в полза на обществения интерес. Този в интерес на Василев е свързан с Оманския държавен фонд и опита да се спаси КТБ с частна инициатива, този на Пеевски е свързан с фалит на банката и гаранция за всички депозити, а общественият - с гаранция само на депозитите до 100 хил. евро.

Правилният изход според Прокопиев е спазването на закона, а именно - възстановяването на вложенията до 100 000 евро и нищо друго. „Бойко Борисов, макар и непряко, но завоалирано подкрепя повече варианта на Пеевски", каза Иво Прокопиев.

Източник: NovaNews.bg