Предвиждат забавяне на икономическия растеж догодина
Предвиждат забавяне на икономическия растеж догодина / netinfo

Забавяне на икономическия растеж и намаляване на преките чуждестранни инвестиции догодина очакват от Центъра за икономическо развитие. Икономистите са категорични, че страната ни все повече се влияе от световната финансова криза и правителството трябва да положи тройно по-големи усилия от досегашните, за да се справи с финансовата заплаха.

Все още няма тревожни сигнали за българската финансова система, показват данните от октомврийския доклад на Центъра за икономическо развитие за икономиката на страната ни. Кризата по света обаче може да се отрази върху България в следващите няколко месеца, тъй като повечето банки у нас са с чужда собственост, обясни съпредседателят на центъра Георги Прохаски. Експертите очакват до края на тази година инфлацията да достигне 8-9 процента, а през следващата година да спадне до около 5 процента.

Тази година икономическият растеж ще е над 6 процента, съобщи другият съпредседател на Центъра за икономическо развитие Александър Божков.

За 2009 година икономистите очакват спад, който може да бъде предотвратен с мерки, заложени в Бюджет 2009. В проектобюджета обаче не се виждат никакви решителни мерки за предотвратяване на външните заплахи, каза Александър Божков. Той подчерта, че не може да се залага на ръст на заплатите от 10 процента в публичния сектор, а доходите на пенсионерите „предизборно да се увеличават с 20 процента”.

От центъра увериха, че поевтиняването на петрола ще доведе до по-ниска инфлация догодина и намаляване на дефицита по текущата сметка.