Предупреждават за риск от напрежение сред превозвачите на границата с Турция
Предупреждават за риск от напрежение сред превозвачите на границата с Турция / снимка: БГНЕС
Предупреждават за риск от напрежение сред превозвачите на границата с Турция
69898
Предупреждават за риск от напрежение сред превозвачите на границата с Турция
  • Предупреждават за риск от напрежение сред превозвачите на границата с Турция

Турция е заявила, че считано от утре няма да признава разрешителните на нашите превозвачи и спира пропуска на български тирове през границата. Причина за това е неразбирателство между двете страни за броя трансгранични разрешителни и разрешителни за износ за трети страни. България иска увеличение на квотите и среща с турските власти. Турция от своя страна иска запазване на досегашните квоти.

Според изпълнителния директор на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев е възможно от утре Турция да не пуска българските тирове да минават през границата. Причината е в неразбиране за броя разрешителни, които си разменят двете страни. До 2013 година включително България е получавала 10 000 квоти за трансграничен превоз, а Турция 250 000. Двете страни са си разменяли по 1100 разрешителни за превоз за трети страни.

От тази година, обаче, България настоява за увеличение на квотите за превоз за трети страни от 1100 до над 5000. За да се променят квотите е необходимо двете страни да се срещнат и договорят. В края на 2013 година между страните са разменени по 5000 квоти за транзитен превоз, които обаче не удовлетворяват Турция, каза Димитър Ганев:

„Не желаем да ги затрудняваме, но ние държим на нашето - да получим дата за среща с турската страна, на която вече ще заявим нашите претенции за бройките разрешителни, които да си разменим. По-важното е как ще разберем за тези разрешителни за трета страна. Не можем да не признаем, че турската икономика работи усилено, тя произвежда стоки-товари за други страни. Тези стоки предпочитат те да си ги превозват, но при взаимоотношенията между страните се разреши на някои да бърка на този пазар, та ние искаме да бръкнем повече там. Над 5000 ще искаме", заяви Ганев.

В началото на годината България изпраща още 10 000 квоти за транзитен превоз, които според Ганев ще са достатъчни на турските превозвачи за месец февруари, но турската страна не ги признава.

„За съжаление получихме писмо от турската страна, в което те настоявайки отново да си получат тяхната квота така, както те разбират договореното през 2012-та за 2013-та автоматично пренесено за 2014-та, те обявиха, че ако не получат тези разрешителни, ще бъдат принудени да спрат използването на всички разрешителни, които си разменяме, т.е. да признават разрешителните и нашите превозвачи няма да могат да пътуват. Затова казвам, че се притеснявам от възникване на напрежение на границата, ако турската страна пристъпи към прилагане на това условие, което те ни изпратиха", допълни той.

Турция е заявила, че ще спре признаването на разрешителни, считано от утре. Според Ганев обаче българските превозвачи нямат притеснения от възникналата ситуация.