Предлагат задължително пенсиониране за хора на държавна работа, изпълнили условията
Предлагат задължително пенсиониране за хора на държавна работа, изпълнили условията / снимка: БГНЕС
Предлагат задължително пенсиониране за хора на държавна работа, изпълнили условията
69313
Предлагат задължително пенсиониране за хора на държавна работа, изпълнили условията
  • Предлагат задължително пенсиониране за хора на държавна работа, изпълнили условията

Работодателят да има право да прекратява трудовия договор на работник, навършил условията за пенсиониране, без да иска съгласието му - такава поправка в Кодекса на труда ще предложи депутатът от Коалиция за България Милко Багдасаров.

Целта на промяната е да се отворят работни места за младите хора у нас, обясни Багдасаров. Това право беше премахнато през 2012-та година от кабинета на Бойко Борисов.

То обаче остана за служителите по закона за държавния служител, които и към днешна дата могат да бъдат уволнявани при навършване на възрастта и стажа за пенсия, без да дават съгласието си.

От началото на 2012-та година работодателите, наели работници по трудово правоотношение, нямат право да прекратяват договорите им при навършване на условията за пенсиониране, освен ако работниците не пожелаят да излязат в пенсия.

Условието важи и за служителите в държавната и общинската администрация, които са наети по Кодекса на труда.

Заради хората в пенсионна възраст, работещи в държавните и общински структури, трябва да бъде възстановено правото на работодателя да праща работника в пенсия, независимо дали е съгласен, обясни Милко Багдасаров.

"Всички, които са навършили пенсионна възраст, щом са на държавна работа, ако искат да работят, да си търсят работно място в частния бизнес. А техните места да се освобождават за младите хора, които в момента да влязат в тази структури и да се реализират", каза депутатът. Като "ярък" пример той посочи сферата на образованието, където по думите му много млади учители чакат да се освободи работно място, а в същото време много "пенсионери" не проявяват желание да се пенсионират.

Според сега действащия Кодекс на труда работодателят може да прекрати договора единствено на хората, наети след като са придобили и упражнили правото си на пенсия.