Предлагат лицензиране на ВиК-операторите
Предлагат лицензиране на ВиК-операторите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат лицензиране на ВиК-операторите
57118
Предлагат лицензиране на ВиК-операторите
  • Предлагат лицензиране на ВиК-операторите

Потребителите може много по-рядко да бъдат подлагани на воден режим, ако се въведат лицензии за дружества, упражняващи тази дейност. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Лицензирането най-вероятно ще бъде разписано в Закона за водите и в този за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги.

Предвижда се операторите на системата да отговарят на редица технически и финансови изисквания. Те ще трябва да изготвят бизнес план, който вероятно ще бъде с 5-годишен срок, както и да имат ресурс за спешни ремонти и инвестиции. Дружествата, които не отговарят на изискванията, ще бъдат заменени с нови оператори.

Нужните инвестиции във водния сектор надхвърлят 2 млрд. лева за следващите 5 години. Средствата трябва да се вложат основно в нови язовири, каза шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. „При нас ВиК секторът се регулира, без да се лицензира и това създава проблеми", коментира той.

Това налага лицензирането, като по думите на Семерджиев ще се заложат определени критерии и когато се покрият, ще се получава лиценз. Той ще гарантира, че съответното дружество има достатъчно ресурси и като структура, и като запълване на структурата да извършва дейността и съответните финансови възможности. Дружествата, които понастоящем осъществяват дейността, ако отговарят на критериите, ще получат лицензии по право, а ако не се вписват в нормите, или ще се търси друг оператор, който работи на същата територия, като шефът на регулатора не изключи възможността дори да се предвиди избор на такъв оператор с конкурс.

Загубите на вода, които отчитат операторите, варират между 40 и 80 на сто, добави Семерджиев. Повечето оператори са на загуба, но някои са в добро финансово състояние, посочи той. Най-големият проблем за всички дружества е намалението на потреблението на вода, като причината е спадът на консумацията при индустриалните потребители. Понижението на потреблението варира между 3 и 10 на сто, посочи председателят на ДКЕВР.

По повод заплахата от страна на производители на зелена енергия, че няма да плащат, наложената им така за достъп Семерджиев коментира, че това е нарушение на закона и ще даде правото на ЕРП-та да спрат да купуват електричество от екоцентралите. Това обаче нямало да доведе до шок в системата.