Преценяват за актуализация на бюджета на НЗОК в средата на годината
Преценяват за актуализация на бюджета на НЗОК в средата на годината / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Прави се всичко възможно да не се стигне до актуализация на бюджета на Здравната каса, заяви финансовият министър Петър Чобанов на въпрос на Дарик дали заради проблемите в сектора на здравеопазването няма да се стигне до актуализация на цялостната консолидирана програма. Чобанов бе категоричен, че разговорите за справянето с проблемите на спешната помощ трябва да се водят в рамките на кабинета.

По отношение на намерението на ГЕРБ да внесат вот на недоверие заради финансовата политика на държавата, Петър Чобанов отказа коментар, но припомни, че останалите вотове са се обърнали срещу своите вносители.

Финансовият министър не коментира и възможността да не остане на поста си след рокадите в кабинета. "Това са въпроси, които не касаят експертния ми профил. Нека партиите, които подкрепят кабинета, да преценят моята работа и да вземат решение", лаконичен бе министърът.

Финансист номер едно е категоричен, че атаките са политически. "Опозицията има една цел, която е нормална за всяка опозиция - да свали правителството, да тръгне към предсрочни избори и това е част от техния арсенал да го постигнат. Но както видяхте досегашните вотове се обърнаха срещу самите им вносители, така че да видим какво ще се случи с този вот", каза финансовият министър. Чобанов обясни, че не е проведен разговор между него и здравния министър по въпроса за спешната помощ, каквито намерения заяви Таня Андреева. Той е предложил дискусията да се води в рамките на кабинета, тъй като правителството решава как да бъдат изразходвани средствата, а финансовият министър не решава нищо еднолично.

На въпрос на Дарик за това дали е възможно бюджетът на здравната каса да бъде актуализиран, министърът отговори, че ситуацията в касата буди опасения и съветите, които се дават там, са да се предприемат мерки, така че да бъдат намалени разходите от гледна точка на неефективно разходване на средства, да се дисциплинира системата. Очакваме тези мерки за по-ефективно изразходване на средства, което да предотврати актуализацията. След изтичане на първото полугодие ще бъде направена преценка накъде се движат разходите и тогава ще се вземе решение, каза министърът.

Заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъди емитирането на облигации за 1,5 млрд. евро на външните пазари, бе прекратено без решение. На няколко пъти председателят Йордан Цонев парира депутати от ГЕРБ и Атака, които настояваха да се дебатира не само структурата на емисията, но и предназначението й. Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че парите ще бъдат използвани за погасяването на заема с падеж през януари 2015 г., както и за финансиране на дефицита, заложен в държавния бюджет. Петър Чобанов отхвърли възможността за прекомерен дефицит.