Получаваме ? 41,5 млн. от Норвегия и ЕИП
Получаваме ? 41,5 млн. от Норвегия и ЕИП / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

До 2011 г. България ще получи 41,5 млн. евро по програма за сътрудничество с Норвегия и по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, обяви заместник-министърът на финансите Любомир Дацов. Началото на двете програми бе дадено днес.

Много съм щастлива да бъда тук по повод началото на програмите, каза пред медиите заместник-министърът на външните работи на Норвегия Елизабет Валос. След като България стана член на Европейския съюз, тя автоматично стана член и на

Европейското икономическо пространство, в което влизат Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, посочи Валос, цитирана от БТА.

Целта на тези програми е да се засилят контактите между българските и норвежките институции и бизнес общности, и чрез осъществяването на важни за България проекти да се намали икономическата й неравнопоставеност спрямо останалите страни от ЕС, добави заместник-министър Валос.

Двете програми ще действат в срок от две години, като краен срок за договаряне на проектите е 30 април 2009 г., а краен срок за изпълнение и разплащане - 30 април 2011 г. Условие за кандидатстване с проекти по тях е бенефициентите да създадат партньорски отношения със сходни организации в Норвегия, поясни заместник-министър Дацов.

Норвежката програма за сътрудничество ще осигури на България 20 млн. евро, като приоритетни области за финансиране са намаляването на емисиите от парникови газове, включително проекти за съвместно изпълнение по Протокола от Киото, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, подпомагане на устойчивото производство, включително сертифициране и проверка, прилагане на достиженията на правото от Шенген.

Страните донори по финансовия механизъм на ЕИП са Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Договорената сума е 21,5 млн. евро, от които 20,24 млн. евро са принос на Норвегия. Приоритетните области по тази програма са защита на околната среда, насърчаване на устойчивото развитие, опазване на европейското културно наследство, включително обществения транспорт и градското обновяване, развитие на човешките ресурси чрез насърчаване на образованието и обучението, и здравеопазване и грижи за децата.

По програмите могат да кандидатстват всички публични, частни организации или неправителствени организации. Проектите по двете програми ще се финансират с грантове до 60 процента от стойността им.

За проекти на централните, регионалните или местните власти при осигурено допълнително финансиране от държавния или местния бюджет програмите предлагат финансиране до 85 процента, а ако проектът е приоритетен и за двете програми - до 90 процента финансиране, предвиждат параметрите на програмите.