Полша поставя условия за централа в Литва
Полша поставя условия за централа в Литва / netinfo
Полша обяви, че желае "да притежава лъвския дял" от проекта за изграждане на нова атомна централа, изготвен от балтийските републики, Литва, Латвия и Естония, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Полският министър на икономиката, който е на посещение във Вилнюс, наблегна, че Варшава може да забави своите други енергийни проекти, ако Полша не получи основен дял от този комплекс, който ще бъде построен в Литва и ще замести централата в Игналина.

"Всички други проекти ще бъдат спрени докато не получим капацитет от 1200 мегавата в тази централа", каза министърът. Минималният капацитет, който може да задоволи нуждите на Полша ще е 1000 мегавата, но нормалният капацитет трябва да бъде 1200 мегавата", каза той.

Във вторник в Рега са предвидени преговори по този въпрос с премиерите на балтийските страни. Литва, Латвия и Естония искат заедно да изградят атомна централа на мястото на досегашната в Игналина, която е от типа на Чернобилската. Централата в Игналина трябва да бъде затворена окончателно през 2009 г. от съображения за сигурност.