Подготвят пилотна схема за борба с лекарства менте
Подготвят пилотна схема за борба с лекарства менте / netinfo

Европейските производители на лекарства работят по мерки за прекратяване на търговията с фалшиви лекарства с помощта на пилотна схема за използване на двуизмерен баркод и специални опаковки, които да бъдат въведени догодина, съобщи Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на „Байер” Артър Хигинс, който оглавява Европейската федерация на асоциациите на фармацевтичните производители, заяви, че целта е новата система да заработи в една държава през 2008 година. Ако тя се окаже успешна, тя ще бъде въведена и на останалите пазари, предаде БТА.

Фармацевтичната индустрия твърди, че трафикът на фалшиви лекарства се стимулира от т. нар. "паралелна търговия". Паралелната търговия е законна практика в Европа, при която лекарствата се внасят за препакетиране и препродажба в държави с високи цени като Великобритания от страни, където цените са по-ниски.

Проблемът с фалшивите лекарства е обект на все по-засилено внимание в Европа. През май Европейският парламент проведе симпозиум на тази тема, а Европейската комисия в момента проучва дали да затегне регулациите в сектора.

Фирмите от бранша биха искали препакетирането на лекарствата да бъде забранено напълно, за да може паралелната търговия да се спре. Европейската комисия обаче неведнъж е защитавала правото на търговците да опаковат повторно и да транспортират лекарства по силата на правилата за свободно движение на стоки.

Хигинс, цитиран от Ройтерс, заяви, че въвеждането на уникалния код на всяка опаковка лекарство, съчетано със системата за проследяване и физическа сигурност чрез специалната опаковка, ще решат проблема.