Плугчиева: Брюксел готов да склони за нова помощ за животновъдите
Плугчиева: Брюксел готов да склони за нова помощ за животновъдите / netinfo

Брюксел е готов да склони за нова държавна помощ за животновъдите за достигане на стандартите на ЕС в производството на качествено мляко, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тези стандарти трябва да се основават на законодателството на ЕС и да са задължителни, добави тя.

Помощ може да се предоставя само на производителите, които вече са достигнали тези стандарти. Помощта може да се предоставя в период до 5 години, като е възможно да се изплаща и за по-кратък период, но задължително в намаляващ размер. Максималният размер на помощта е 10 000 евро.

Според Плугчиева помощта може да бъде усвоена и за 2 години. От тази помощ ще могат да се възползват около 3700 стопанства от млечния сектор, увеличили разходите си вследствие на прилагането на стандарта, обясни Плугчиева.

Консервиране на събраните бали с отпадъци от София е възможно решение на този проблем, съобщи още Меглена Плугчиева. Другите два варианта са балите да бъдат приети в депа на други общини, или да бъдат изнесени в чужбина, но второто е само теоретична възможност, посочи тя. Все още не е ясно как ще се консервират отпадъците и колко би струвало това. Повече информация се чака от австрийски експерти, уточни Плугчиева.