Петролът приближава към 112 долара за барел
Петролът приближава към 112 долара за барел / снимка: БГНЕС

Цените на петрола се приближиха до нов абсолютен рекорд близо до 112 долара за барел, тъй като петролът е смята от инвеститорите за стока, гарантираща сигурността на вложенията срещу слабия долар, предаде АП.

Инвеститорите избягаха от долара, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че намалява една от лихвите си, за да подобри ликвидността на финансовите пазари.

Лекият суров петрол с доставка през април повиши цената си до 111,80 долара за барел, което е повишение с 1,59 долара спрямо цената на затваряне в петък, в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. С това черното злато подобри постигнатият по-рано рекорд от 111,40 долара за барел. В петък същият контракт поевтиня в 12 цента до 110,21 долара за барел.

„Връзката между цените на петрола и стойността на долара изглежда се засилва – докато имаме нови рекорди при петрола, при долара се забелязват все по-сериозни спадове”, казва Виктор Шум от консултантската фирма Purvin and Gertz.

Същата динамика се забелязва и при златото, което също покори нов връх тласкано то слабия долар и повишаващата се инфлация. В понеделник благородният метал повиши цената си с 3 процента или близо 30 долара до 1032,35 долара за тройунция.