Петролът над 111 долара за барел, доларът се срина
Петролът над 111 долара за барел, доларът се срина / netinfo

Цената на лекия суров петрол достигна до нови рекорди над 111 долара за барел в азиатската търговия, след като американската валута продължи да се понижава спрямо еврото и йената, което доведе до пренасочване на инвеститорското внимание към петрола и златото, предаде АФП.

Американският лек суров петрол с доставка през април достигна до 111,42 долара, след което поевтиня до 111,06 долара за барел. Сортът Брент от Северно море с доставка през май повиши цената си с 83 цента до 107, 54 долара за барел.

Еврото поскъпна до 1,5905 долара, докато американската валута се понижи до 95,75 йени за долар, което е най-ниското ниво на зелените пари от септември 1995 година.

Щатската валута продължава да се понижава, което води до преминаване на финансовите потоци към петрола и златото, които се смятат от инвеститорите за надеждно убежище при нарастващите опасения за състоянието на американската икономика и напрежението заради финансовата криза.

„Наистина изглежда, че слабостта на долара е основният фактор за покачването на цените на петрола”, казва Джерард Бърг, анализатор в National Australia Bank.

В близко бъдеще е възможно цените на петрола да продължават да се повишават и не се вижда никаква подкрепа за долара, след като инвеститорите са загрижени за американската финансова система след неволите на инвестиционната банка Bear Stearns, казват анализатори. Можем да продължим да очакваме покачване на цените на стоки като петрола и златото в близко бъдеще, казва Виктор Шум от консултантската фирма Purvin and Gertz.

Спешното намаляване на лихва от страна на Федералния резерв на САЩ, обявено неочаквано в неделя, усили чувството за криза след случилото се с Bear Stearns, допълва АФП.

Американският Федерален резерв обяви в неделя, че намалява кредитната си лихва за финансовите институции с 25 процентни пункта до 3,25 процента.