Още ден подаваме заявления за плащане на парното на равни вноски
Още ден подаваме заявления за плащане на парното на равни вноски / netinfo

На 25 август изтича срокът, в който абонатите на „Топлофикация-София” могат да подадат заявление в дружеството, ако желаят да плащат сметките си на равни вноски. През месец юни заедно със сметките всички клиенти на фирмата получиха по пощата персонална бланка и разяснение какво представлява услугата.

Вноските, които избралите тази услуга ще плащат, зависят от средните месечни сметки за отопление на имота през миналата година, обясняват от „Топлофикация”. Независимо че ще плащат равни вноски, например 50 лева месечно, абонатите ще получават всеки месец фактура с реалната стойност на консуминарата от тях топлоенергия. През месец август следващата година ще се сравнят сумите, платени на 12 равни вноски, и реално изполваното количество енергия. Разликата ще бъде сума за доплащане или сума за възстановяване.

Основното предимство на равните вноски е, че през зимните месеци абонатите няма да плащат големи сметки, които натоварват семейния бюджет и при неплащане водят до натрупване на наказателни лихви. Клиентите, които в момента ползват тази услуга, няма нужда да подават ново заявление. От „Топлофикация” припомнят, че в Европа потребителите на различни видове битови услуги плащат сметките си на равни вноски.