Орешарски: Финансова криза вече се усеща у нас
Орешарски: Финансова криза вече се усеща у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Финансовата криза вече се усеща и у нас. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски по време на дискусия, организирана от НДСВ. Според него страната ни може да съумее да предпази реалния сектор и трябва да запази възможностите да се възползва от кризата.

Финансовият министър коментира, че е възможно, чрез фискални инструменти да бъде предпазен реалният сектор и дори той да бъде стимулиран. Не е най-важното според мен дали растежът ще бъде 4,7 процента в един свят, в който водещите икономики регистрират нулеви или дори негативни растежи. По-важното е да запазим възможността да се възползваме от кризата, каза министърът.

Орешарски призова още за реформи в сферата на образованието и здравеопазването. В бюджета за следващата година е заложен най-голям ръст за тези два сектора. „За мащабите на България вече много пари слагаме там. По-скоро да видим ефективността на изразходваните средства, което предполага и в двете системи задълбочаване на реформите”, допълни министърът.

Според министъра кризата вече е ударила секторите, пряко свързани с кредитиране и отдаване на лизинг, като например секторът на недвижимите имоти и автомобилния бранш. Освен това спадът на чуждестранните инвестиции ще доведе и до намаляване на стопанския сектор у нас.