Нужна е нова архитектура на международните икономически отношения, смята Путин
Нужна е нова архитектура на международните икономически отношения, смята Путин / снимка: BGNES

Необходима е нова архитектура на международните икономически отношения, при която страните да действат въз основа на общите интереси, без да забравят за здравословната конкуренция. Това заяви руският президент Владимир Путин пред участниците в 11-я Международен икономически форум в Санкт Петербург, предаде РИА Новости.

Близо 60 на сто от световния БВП вече се произвежда извън страните от Голямата осморка, каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Глобалната икономика обаче увеличава дистанцията между богатите и бедните страни, предупреди той на пленарно заседание на форума под наслов "Конкурентоспособна Евразия - пространство на доверието".

Общите приказки за "справедливо разпределение" на ресурсите и инвестициите не решават нищо. В интерес на устойчивото развитие е необходимо да се формира нова архитектура на международните икономически отношения, изградени върху доверие и взаимоизгодна интеграция, заяви Владимир Путин, пише БТА.

Руският лидер обвини Световната търговска организация /СТО/, че е архаична и недемократична. Той предложи да бъдат създадени евроазиатски регионални институции за свободна търговия, предаде Франс прес.

Според Путин СТО не се справя с протекционизма, практикуван от развитите страни. Той предлага да бъдат реформирани Международният валутен фонд и Световната банка, информира ИТАР-ТАСС.

Световната финансова система фактически е обвързана с една-две валути и вече не отразява текущите и стратегическите потребности на глобалната икономика. Колебанията на валутните курсове негативно се отразяват на финансовите резерви на цели държави и развитието на някои отрасли от икономиката, изтъкна Владимир Путин.

Необходима е появата на няколко резервни световни валути, няколко финансови центъра. Затова днес трябва да бъдат създадени предпоставки за диверсификация на активите в световната финансова система, предложи руският президент.

Като един от гарантите на енергийната сигурност в света Русия се обявява за стратегически диалог между доставчици, транзитьори и потребители на енергийни ресурси. От него ще спечелят всички, каза Владимир Путин. Русия ще увеличи доставките на енергийни ресурси с цел да бъде гарантирана енергийната сигурност на целия евроазиатски континент, обеща руският лидер, цитиран от ИТАР-ТАСС.