НС прие на първо четене разделянето на ДКЕВР на два състава
НС прие на първо четене разделянето на ДКЕВР на два състава / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС прие на първо четене разделянето на ДКЕВР на два състава
77407
НС прие на първо четене разделянето на ДКЕВР на два състава
  • НС прие на първо четене разделянето на ДКЕВР на два състава

Разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на два състава беше прието на първо четено от депутатите. С промените в Закона за енергетиката регулаторът ще се раздели на два състава - по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията.
Народните представители си дадоха 14 дни за внасяне на предложения за промени преди разглеждането на второ четене и окончателното му приемане.

С промените в Закона за енергетиката е предвидено още, въпреки разделянето, председателят да остане един и на двата състава, и членовете да се избират от Народното събрание, а не от Министерския съвет, както досега.

По време на дебатите стана ясно, че парламентарните сили подкрепят някои промени в законопроекта, а други не. От БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят да се избират членовете от парламента. От левицата обаче заявиха, че са против другите промени, заложени в закона, а от ДПС ще предложат ДКЕВР да може целогодишно да наблюдава и контролира всички предприятия, които произвеждат и разпределят енергия.

Борислав Великов от РБ пък оспори броя на членовете в състав ВиК, а Валери Симеонов каза, че ПФ ще подкрепят промените, но двата състава не трябва да са с общ председател.

Делян Добрев от ГЕРБ направи предложение за удължаване на срока за внасяне на предложения с мотива законопроектът да се допълни с други спешно необходими мерки с цел стабилизиране на НЕК: "Тези предложения, тези промени, които внесем между първо и второ четене ще решат, за съжаление частично, но ще решат в краткосрочен план проблемите на енергетиката. В дългосрочен план, както някои мои колеги вече се изказаха, ние трябва да вървим към пълна либерализация на пазара на електроенергия в България, трябва да вървим към модел, при който всяко едно домакинство ще може да купува електроенергия от свободния пазар. Това трябва да се случи в рамката на следващата година".