Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена
Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гогов: Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена
49764
Гогов: Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена
  • Гогов: Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена

Осем европейски държави, сред които и България, са засегнати от намалено от снощи подаване на газ от Русия. Това обяви Европейската комисия, но според нейна оценка Европа не се намира в състояние на тревога. Газпром изпълнява всички ангажименти по договорите за доставка на съгласуваните обеми за Европа, заяви началникът на управлението по структуриране на договорите и ценообразуването на Газпром eкспорт Сергей Комлев.

Изпълнителният директор на българския преносен оператор „Булгартрансгаз” Кирил Темелков съобщи, че с около 20% е повишено вътрешното потребление на газ в България заради трайно по-ниските температури за сезона, но засега няма проблеми в снабдяването със синьо гориво.

Пред Дарик Димитър Гогов, изпълнителен директор на обществения доставчик „Булгаргаз” успокои, че засега се осигуряват нужните количества газ за потреблението в страната. Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз холдинг”, смята обаче, че при увеличено потребление на газ в Украйна е възможно да страда и България и регионът.

Ниските температури са причината да се потребява повече от заявеното пред Русия количество газ. Засега от Европейската комисия уверяват, че ситуацията е под контрол и всички страни от ЕС са в състояние да осигурят газ от хранилищата, които поддържат, или чрез реверсивни връзки и доставките на втечнен газ. От българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма сформираха оперативен щаб, който да следи ситуацията с газоснабдяването и транзита на газ.

Изпълнителният директор на обществения доставчик на синьо гориво „Булгаргаз” Димитър Гогов каза, че проблем с доставките няма, а става въпрос за несъответствие между търсене и предлагане. Той допълни, че през последните няколко дни предвид влошените метеорологични условия в цяла Европа, няма излишъци и навсякъде във всеки склад има колкото е заявено предварително и не може да се предостави по-голямо количество.

„В последните дни нашите потребители са свикнали да потребяват повече, тъй като имаше тези излишъци. В момента ги информираме, че получаваме от нашия доставчик обемите, които сме заявили и нито единица повече”, коментира шефът на „Булгаргаз”.

Димитър Гогов помоли потребителите да бъдат така добри да си влязат в рамките на заявеното, т.е. да потребяват такова количество енергоносител, каквото са заявили.

Няма проблем с доставките на газ консумацията е повишена
netinfo
Изпълнителният директор на „Овергаз” Сашо Дончев заяви, че България може да бъде засегната единствено ако Украйна потребява повече природен газ, отколкото е заявила. „Единствената страна, която потребява по нашата тръба, която идва към Балканския полуостров, Югоизточна Европа, това е Украйна. Единствено там и за съжаление тръбопроводът, който свързва нашия регион с Русия, е национален, не е транзитен, няма статут на независим. Така че всичко, каквото има в Южна Украйна, се захранва от тази тръба”, каза Дончев.

Той допълни, че е възможно при увеличено потребление в Украйна да страда регионът.