Няма място за паника около приходите в хазната, смята шефът на бюджетната комисия
Няма място за паника около приходите в хазната, смята шефът на бюджетната комисия / снимка: Sofia Photo Agency
Няма място за паника около приходите в хазната, смята шефът на бюджетната комисия
69988
Няма място за паника около приходите в хазната, смята шефът на бюджетната комисия
  • Няма място за паника около приходите в хазната, смята шефът на бюджетната комисия

Неизпълнението на данъчните приходи в бюджета за миналата година е 199 млн. лева, а не близо половин милиард лева, както твърдят от ГЕРБ. Това заяви в интервю за Дарик председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев. Той коментира изпълнението на бюджета за 2013 г., който даде повод преди ден от партията на Бойко Борисов да обявят ситуацията с държавните финанси като катастрофична, предупреждавайки, че не може да бъде избегната актуализация и на тазгодишния бюджет.

От първия момент, в който поехме властта се притесняваме от наследството, което получихме - затова и беше направена актуализацията на бюджета за 2013 г., с която намалихме данъчните приходи, заложени в бюджета на Дянков, напомни Цонев. Той не вижда повод за паника и допълни:

Приходите, събрани през второто полугодие на миналата година, са с 942 млн. лв. повече от събраните през първите шест месеца на 2013-а, което оборва казаното от ГЕРБ. Освен това приходите през второто полугодие на 2013 са с 442 млн. лв. повече спрямо същия период на предходната година, каза Цонев. Общо приходите през 2013 година са с близо половин милиард лева повече от тези през 2012 година.

"Няма място за паника, нито за такива катастрофични оценки. Истината е, че правителството на Орешарски положи сериозни усилия да повиши събираемостта. Ако обаче той казва, че не е достатъчно доволен - всички сме на това мнение, защото има много още резерви", коментира председателят на бюджетната комисия.

Той отчете, че за миналата година има неизпълнение на данъчните приходи в размер на 199 млн. лв., но пък са преизпълнени неданъчните приходи. До този момент лихвите по неплатените данъчни приходи са се отчитали като данъчни приходи, а те вече се отчитат като неданъчни приходи, за да е ясно колко точно са данъчните приходи, каза Цонев.

Резерви според Цонев трябва да се търсят основно в митническата администрация - по събираемостта на акцизите, на ДДС от митниците. „Планът на НАП е преизпълнен, на агенция „Митници" не е - има обективни и субективни причини за това. Субективните са, че там малко закъсняхме със смените и реформите", добави председателят на бюджетната комисия в НС.