Няма да обявяваме дохода от лихви по срочни депозити в данъчните декларации
Няма да обявяваме дохода от лихви по срочни депозити в данъчните декларации / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Доходите от лихви по срочни депозити на местни физически лица няма да се обявяват в данъчната декларация, съобщиха от Националната агенция за приходите. Задължение на банката, в която е депозитът, е да го изчисли, удържи и внесе по сметката на данъчните. Независимо от това дали дадено физическо лице е длъжно да декларира доходите си на друго основание (например получени доходи от хонорари или наеми), данни за размера на депозита, за начислената и изплатена лихва или дължимия данък върху нея няма да се попълват в данъчната декларация.

Оттам припомнят още, че лихвените доходи по безсрочни депозити и т.нар. детски влогове не подлежат на облагане с данък върху доходите.

Авансово платените през 2012 г. лихви по депозити, чийто падеж е през 2013 г., също подлежат на облагане.

Ако например през октомври 2012 г. е сключен договор за срочен депозит за срок от 6 месеца, чийто падеж е през март 2013 г., като лихвата е изплатена авансово през 2012 г., доходът от лихви се счита придобит към датата на падежа през 2013 г. и трябва да бъде обложен. В този пример банката трябва до края на април тази година да начисли данъка и да го преведе по сметката на НАП.

От тази година доходът от срочните депозити се облага с 10-процентната ставка на плоския данък у нас. От нововъведения данък управляващите очакват в хазната да постъпят допълнителни 120 млн. лева.