Новата програма за развитие на човешките ресурси с ресурс от над 2 млрд. лв.
Новата програма за развитие на човешките ресурси с ресурс от над 2 млрд. лв. / БГНЕС
Новата програма за развитие на човешките ресурси с ресурс от над 2 млрд. лв.
72867
Новата програма за развитие на човешките ресурси с ресурс от над 2 млрд. лв.
  • Новата програма за развитие на човешките ресурси с ресурс от над 2 млрд. лв.

Новата оперативна програма Развитие на човешките ресурси ще осигури работа на 90 хиляди безработни и ще даде възможност за подобряване на квалификацията на още 280 хиляди работещи българи. Това съобщи заместник-министърът на труда Росица Янкова при представянето на одобрения от правителството проект на програмата.

Тя ще се реализира в периода 2014-2020-та година и ще разполага с ресурс от над 2 милиарда лева.

Основните цели на програмата са по-висока и качествена заетост, намаляване на бедността и модернизиране на институциите в областта на трудовия пазар.

Новата програма ще осигури здравни и социални услуги, както и достъп до образование и заетост на близо 15 хиляди лица от маргинализираните общности, като роми и мигранти.

Подкрепа ще бъде оказана и за създаването на поне 300 социални предприятия и откриване на 1000 работни места чрез тях. Ще се реализират мерки, които да разширят достъпа до социални услуги за децата, хората с увреждания и хората над 65 години. Над 100 милиона лева са заделени за микро- и малък бизнес, а за насърчаване на младежката заетост са предвидени 235 милиона лева. Само за политики по заетостта страната ни ще разполага с над един милиард лева, а средствата за намиране на работа и социално включване са увеличени с 580 милиона лева в сравнение с предишния програмен период.