Ниските доходи ще се компенсират, ако осигуровките паднат с още 5 – 6 пункта
Ниските доходи ще се компенсират, ако осигуровките паднат с още 5 – 6 пункта / netinfo

Анализаторът от „Отворено общество” Георги Ангелов, коментира за Дарик радио предложението на синдикатите за въвеждането на отрицателен данък за хората с доходи от 250 до 400 лева и запазването на необлагаемия минимум и догодина.

Доколкото разбирам идеята на синдикатите е с този отрицателен данък да се намалява осигурителното тежест на хора с по-ниски доходи. Това е начин, по който всъщност се възложи по-ниска осигурителна тежест. Вторият лесен за изпълнение вариант е да се намали осигурителната тежест за всички. За това аз бих подкрепил мислене в тази посока, по-добре да се намалят с 5-6 пункта осигуровките за всички, тогава няма да има никой ощетен и всички ще спечелят, без да усложняваме допълнително данъчната система.

Да, но от синдикатите предлагат този вариант, за да могат да се компенсират хората с най-ниски доходи, защото според тях ако се разчита на работодателите, това няма да се случи.

Да, аз точно в същата посока мисля, но това е вариант, който усложнява данъчното система, означава, че всички тези хора трябва да подават данъчни декларации, работодателите да инвестират в специален софтуер, който да изчислява този данък и въобще много сложно става всичко. Просто осигуровките вместо 36% могат да се намалят на 30%, но не само за тези хора, а за всички. Тогава никой няма да бъде ощетен. Наистина подкрепям това, че се мисли в тази посока за решаването на този проблем, но по-добре е решението да бъде просто и ясно, отколкото да внася допълнително усложняване на в системата.

Другото предложение на синдикатите, ако не се възприеме отрицателния данък от страна на правителството, те ще настояват все пак да остане необлагаемият минимум, но той да се качи на 250 лева. Също така от синдикатите настояват за поредна година да се запази и вноската, която се дели между работодател и работник в съотношението, което е и тази година – 65 към 35, а не 60 на 40, както беше обявено. Това добър вариант ли е?

Това е един от вариантите за решаване на проблема с подоходните групи – запазване на необлагаемия минимум. Ако наистина се запази необлагаем, това означава, че ставката се намалява, от което печелят всички, без никой да губи. Общо взето това е може би най-лесният и най-чистият вариант за намаляване на данъчното бреме, който обаче не беше възприет от правителството, но това е един от вариантите, който беше обсъждан от правителството и мисля, че още се обсъжда.

Синдикатите също категорично застават зад това догодина отново да има данъчни облекчения или данъчни преференции. Те искат да се запази семейното подоходно облагане, искат ваучерите за храна, които са дават на работниците, отново да останат. Транспортните разходи също да останат. Тези преференции ще се запазят ли при плоския данък?

Това е решение по всеки конкретен казус. Например аз мисля, че няма да бъдат премахнати лечението и допълнителното пенсионно осигуряване или допълнителното здравно осигуряване, тъй като е очевидно, че има проблем с пенсионната система и със здравната система. По отношение на плащането на пари за храна и за даването на облагаеми и необлагаеми данъчни средства, това води до неравнопоставеност на работещите, защото в някои предприятия се дават ваучери, а в други не се дават. Това означава, че един и същи работещ в две различни предприятия, с една и съща заплата ще плаща различни данъци.

По-добре да е ниско данъчното облагане за всички, отколкото да е високо, но за някои да има начини за избягване на данъчното облагане, а за други да няма и те да си плащат наистина високи данъци.