Не залагат по-високи пенсии и заплати в бюджет 2012
Не залагат по-високи пенсии и заплати в бюджет 2012 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Не залагат по-високи пенсии и заплати в бюджет 2012
45829
Не залагат по-високи пенсии и заплати в бюджет 2012
  • Не залагат по-високи пенсии и заплати в бюджет 2012

Увеличаването на пенсиите и заплатите няма да бъде заложено в бюджет 2012 г., но при добро изпълнение може да се намерят пари за допълнителни социални плащания. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след среща с еврокомисаря по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски. Дянков бе категоричен, че дефицитът за догодина ще бъде под 1,5 на сто, а до 2013 г. страната ни ще успее да постигне балансиран бюджет.

И догодина правителството ще потърси ресурс за пенсиите и заплатите едва когато види как върви изпълнението на бюджета, обясни Симеон Дянков. По думите му в края на тази година дефицитът ще е по-малък от записания в бюджета 2,5 на сто.

Тази година в рамките на бюджетната дисциплина управляващите успяха да вдигнат и вдовишките пенсии, и минималната работна заплата, припомни Дянков. „Благодарение на евентуалното по-добро изпълнение на бюджета за тази година, залагаме също и за следващата година, очакваме до 2013 година да стигнем до балансиран бюджет", каза Дянков.

По думите на финансист номер едно това дава възможност през тези години в рамките на бюджетната дисциплина да се намира достатъчно ресурс за социално слаби групи. „И всички опити финансовата дисциплина да се наруши предизборно, което е правено исторически в България, не минават този път. Този номер няма да мине, не е минавало досега, докато аз съм финансов министър и няма да минава и отсега нататък", категоричен е Дянков.

От своя страна еврокомисарят Януш Левандовски похвали финансовата дисциплина на България и предложи откъде да намерим допълнителни пари за пенсии и заплати.

„Ние имаме предложение за нови постъпления за националния и за европейския бюджет, което се нарича „данък върху банковите транзакции". Това е съвсем официално предложение за налог от 0,1 на сто върху банковите транзакции.", коментира еврокомисарят.

Засега официалната позиция на България е против въвеждането на данъка.

Не залагат повисоки пенсии и заплати в бюджет 2012
netinfo