Научните изследователи в Европа с по-ниски заплати от колегите си в САЩ
Научните изследователи в Европа с по-ниски заплати от колегите си в САЩ / netinfo

Средногодишните възнаграждения на научните изследователи в Европейския съюз са с 23 000 евро по-ниски, отколкото на колегите им в САЩ и са под средните за Австралия, Индия и Япония. Това сочи публикувано изследване на Европейската комисия.

В изследването се отбелязват също "огромните разлики" в заплащането на научните работници в рамките на Европа. За пример се дава средното годишно възнаграждение на научните работници в България - 9800 евро (така е в оригинала - бел. ред.) в сравнение с Швейцария, където то е 46 500 евро.

Много големи са и разликите при заплащането на труда на научните работници в Европейския съюз според пола. В това отношение страната ни е сред "отличниците" в съюза заедно с Дания, Гърция и Малта. В тези страни разликата между заплащането на жените и мъжете научни работници е под 15 на сто, докато за страни членки на Европейския съюз като Естония, Чехия и Португалия тази разлика надхвърля 30 на сто.

Огромните разлики в заплащането на труда на европейските научни работници водят до изкривявания в тяхното свободно движение в рамките на Европейския съюз и ги карат да търсят по-добри възможности другаде по света. Причините за всичко това не са лесни за преодоляване, но все пак бих казал, че някои страни членки на Европейския съюз трябва да обръщат по-голямо внимание на ценностите, които обществото отдава на хората, чиято работа е от жизнено значение за нашето бъдеще, коментира комисарят за науката и научните изследвания Янез Поточник.

Озаглавено "Възнаграждения в държавните и частните търговски сектори", изследването е направено чрез интернет. В него са участвали над 10 000 души, намиращи се на различни етапи от научната си кариера.

Огромни разлики се отчитат също и при заплащането според хода на научната кариера. Така научните работници във Великобритания - мъже или жени - могат да очакват увеличение през годините до 335 на сто в сравнение със стартовата им заплата, докато в Дания то няма да надхвърли 90 на сто. (БТА)