НАП–Бургас: Масово се укриват реални обороти
НАП–Бургас: Масово се укриват реални обороти / netinfo

Масово се правят опити за укриване на реални обороти по заведения за обществено хранене, барове и дискотеки, съобщават от НАП–Бургас. Това са установили инспекторите при започналите проверки от началото на седмицата в Слънчев бряг. Целта на акцията е физическо наблюдение на високооборотни обекти и установяване на реалната промяна на оборотите.

Над 60 обекта са проверени до момента от 16 екипи на НАП–Бургас. Отчитането на много по-ниски дневни обороти от реалните са установили данъчните. Най-често описаното в книгата е от 3 до 10 пъти по-малко от засеченото от инспекторите. Фрапиращ е случаят за заведение със 150 места и деклариран по документи оборот от 150 лева на денонощие.

При друг обект са засечени 20 пъти повече оборотни средства от отбелязаните в документацията за 24 часа.

Основната цел на този вид проверки е да може да се събира все по-качествен доказателствен материал, който да послужи при евентуални последващи ревизионни действия. "Като преки последствия от нашите действия очакваме немалко обекти да се регистрират по ДДС, не на последно място може да се мисли също и за облагане по аналог", коментираха от НАП. Паралелно с това данъчните следят и за спазване на осигурителното законодателство. Инспекциите ще продължат и през август.