Намерете най-изгодния ипотечен кредит
Намерете най-изгодния ипотечен кредит / netinfo
При сравнението на над 400 оферти за ипотечни кредити, „Моите пари” използва Годишния процент на разходите (ГПР). ГПР е единствения обективен критерий, който включва не само обявената лихва, но и всички първоначални такси, такса за управление на кредита и застрахователна премия. Сравнението на ипотечни кредити по ГПР, за разлика от това на други финансови продукти не е регламентирано в приетият на 15 юни 2006 г. Закон за потребителския кредит в България. В близко бъдеще се очаква да бъдат внесени необходимите промени.

В рамките на Европейския съюз от 2002 г. насам действа т. нар. Доброволен етичен кодекс, който е подписан от над 2500 европейски банки и кредитни институции, които се задължават да оповестяват пред клиента не само ГПР, а и много други условия по кредита – типа лихва, както и всички такси и комисионни, платими от заемателя.

Предстои и приемането на специална Директива за ипотечното кредитиране, обосновките за която към момента са на етап Зелена книга. През 2007 г. се очаква да бъде публикувана и Бяла книга. Тя ще е последната стъпка преди приемането и ратифицирането на самата директива през 2008 г.

До официалното й приемане и в България, "Моите пари" ще прави пълно сравнение на ипотечните кредити по ГПР, за да улесни максимално избора на потребителите.