/ БГНЕС
Най-големите чуждестранни инвеститори в българската икономика са от Европейския съюз, съобщава БГНЕС, позовавайки се на изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов.
 
Преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари - март 2018 г. възлизат на 179,1 млн. евро. За същия период на 2017 г. тези чуждестранни инвестиции в страната са в размер на 950,1 млн. евро.
 
По държави, сред десетте страни с най-големи преки инвестиции, в България за 2017 г. преобладават държавите от Европейския съюз и няма нито една държава с преференциален данъчен режим. Най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари - декември 2017 г. са от Холандия (875,7 млн. евро), Швейцария (126,6 млн. евро) и Германия (94 млн. евро), подчертава Караниколов.
 
Саудитска Арабия с интерес да инвестира в 5-звездни хотели в България

Делът на инвестициите от юрисдикции с преференциален данъчен режим в България през 2017 г. е незначителен и няма въздействие върху развитието на икономиката в страната, подчертава Караниколов.
 
През последните години отчитаме възстановяване на нивата на преките чуждестранни инвестиции до нивата от периода преди началото на световната икономическа и финансова криза от 2008 г., заявява министърът. В потвърждение на данните, отчитаме значително нарастване на интереса към България като инвестиционна дестинация, особено в производството и бизнес услугите с висока добавена стойност, допълва той.