Наесен започва обсъждане на детайли по подготовката на закон за комасацията
Наесен започва обсъждане на детайли по подготовката на закон за комасацията / снимка: Министерски съвет

Комасацията на земеделската земя е един от основните приоритети и предизвикателства пред сектор "Земеделие", каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова в интервю за БТА.

Реално през есента ще започне обсъждането на детайлите по подготовката на закона за комасацията, съвместно с браншовите организации, информира още заместник-министърът на земеделието.

На 10 юни бе взето решение браншовите организации, НСОРБ и държавата да се ангажират с изготвяне на закона за комасацията не по-късно от края на тази година и да бъде сформирана работна група, като на този етап такава още няма, обясни Боянова. Според подписания тогава меморандум между браншови организации, НСОРБ и министъра на земеделието държавата в лицето на МЗХ трябва да пристъпи към информационна кампания за необходимостта и ползите от комасацията на земеделска земя в България, допълни зам.-министърът.

Създаването на Закон за комасация е виждане, което Министерство на земеделието и храните подкрепя. Този закон трябва да бъде подготвен изключително внимателно и с участието на възможно най-широк кръг от заинтересовани организации и лица, за да може да има своя очакван ефект върху подобряване състоянието на селските райони в България, каза зам.-министърът.

Средната цена на земята за 2009 г. е 234-242 лв/дка. За 2010 г. се наблюдава спад на цената на земята с около 15-18 на сто и намаляване на сделките за продажба на земеделска земя. След окрупняването й, вероятно цената на земята ще се увеличи, смята Светлана Боянова.