МС определи инвеститор на каскада Горна Арда
МС определи инвеститор на каскада Горна Арда / снимкa: Sofia Photo Agency

По отношение на Българския енергиен холдинг всички опции са отворени, крайното решение дали ще бъде закрита компанията, ще се основава на задълбочен анализ. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след редовното заседание на Министерския съвет. По думите му предстои да се изясни доколко се постигат целите, заложени при създаването на холдинга. Министър Трайков коментира и решението на кабинета да определи Хидроенергийна компания "Горна Арда" АД за инвеститор на каскада "Горна Арда".

Проектът предвижда изграждането на три нови хидровъзела - Мадан, Ардино и Сърница, в горния участък на река Арда. Общата им инсталирана мощност ще бъде 174 мегавата. При строителните работи по трите обекта ще бъдат ангажирани до 2700 човека. Към настоящия момент в дружеството, определено за инвеститор на проекта, влизат НЕК и ССG, което е наследника на „Джейлан", съобщи министър Трайков и допълни: „От пролетта на тази година има споразумения между НЕК и австрийски консорциум от Alpine Bau и EVN и между същия консорциум и ССG за прехвърляне на дела на ССG, който е около 30% към австрийския консорциум".

С гласуваното от кабинета писмо за подкрепа ще стане възможно и окончателното структуриране на Хидроенергийна компания „Горна Арда". Акционери в дружеството ще бъдат НЕК, EVN и Alpine Bau: „Писмото за подкрепа е условие, за да се случи сделката между турците и австрийците"

Министър Трайков коментира и евентуалното закриване на Българския енергиен холдинг, като призна, че се оказва натиск, при взимане на решението за бъдещето на компанията: „Това е както, когато човек се гмурне на 10 метра под водата, натискът идва абсолютно отвсякъде, защото се повишава атмосферното налягане".