Министър Павлова положи капсула на времето в основите на язовир „Пловдивци”
Министър Павлова положи капсула на времето в основите на язовир „Пловдивци” / снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вгради капсула с послание към бъдещите поколения в основите на яз. "Пловдивци", чието изграждане бе възстановено.

„Искам на този питеен язовир, който съграждаме с много любов и вяра в доброто, да оставя като незнайните мъдреци, строили чешми из Родопите, посвещението за поколенията - да съхранят ценностите на родната култура и да отглеждат поколенията след тях, със силен стремеж за учене, развитие и усъвършенстване", заяви строителният министър Лиляна Павлова пред присъстващи на рестарта на строителството на язовир "Пловдивци".

Тя положи листа в херметически затворената капсула, която ще бъде отворена след 100 г. Тогава България щяла да бъде богата, мирна и просперираща държава и това ще бъде постигнато с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора.

„Уверена съм, че не само възобновяваме строителството, но след 900 дни, колкото е срокът на този договор, ще имаме напълно изграден язовир заедно с пречиствателна станция. И така тази 30-годишна сага ще бъде завършена. Ще решим проблема с водоснабдяването на повече от 35 населени места, а над 40 хил. души ще се възползват от това да имат постоянна питейна вода с добро качество", каза министър Павлова.

През 2001 г. дейностите по язовира са спрени заради липса на средства, но дотогава са вложени 20 млн. лв. държавни пари.

Рестартирането на изграждането на яз. „Пловдивци" се финансира с 47 млн. лв.

Проектът е финансиран от българското правителство чрез заем от Световната банка. Изпълнител на обекта е консорциум „Пловдивци", избран с международна тръжна процедура. В консорциума участват българската компания „ГБС инфраструктурно строителство", руската „Зарубежводстрой" и „Арема" /Испания/. В проекта се включва довършване строителството на язовира, изграждане на пречиствателна станция и прокарване на допълнителен път, който да осигурява достъп до земеделските земи.