Министрите на финансите на ЕС обсъждат слабия долар
Министрите на финансите на ЕС обсъждат слабия долар / netinfo

Министрите на финансите от Европейския се събират днес и утре в Брюксел, за да обсъдят трудностите, пред които е изправена американската икономика, слабия долар и големия дефицит по текущата сметка, представляващи сериозни проблеми за ЕС и останалия свят, предаде Асошиейтед прес.

Европа започва да усеща отражението от всичко това, с продължаващия спад на американския долар, който води до поскъпване на износа на френски вина, италианските модни продукти и германските автомобили. Миналата седмица федерацията на работодателите BusinessEurope посочи, че повишавайки се до 1,40 долара, обменният курс на еврото е достигнал "болезнен праг" за европейските компании.

Организацията изтъкна и прекалено бързото поскъпване на европейската валута спрямо китайския юан и японската йена.

Очаква се на срещата в Брюксел 13-те министри от еврозоната да споделят тези безпокойства, но и да заявят отново, че Европа е "невинна жертва" и че проблемът с обменния курс на еврото спрямо долара е част от по-широк кръг проблеми, предизвикани от търговския излишък на Китай и огромните дългове на САЩ, които изискват съгласувани мерки, за да бъдат преодолени.

Министрите на финансите на 27-те утре ще отменят бюджетните санкции срещу Великобритания, тъй като нейният бюджетен дефицит е паднал под границата от 3 процента за фискалната година 2006-2007 и се очаква да достигне 2,4 на сто през 2008-2009 година.

Те ще отправят предупреждение към Чехия, че дефицитът й може да превиши прогнозираните 3,3 процента, тъй като в бюджета на страната бяха включени по-големи социални разходи, одобрени от предишното правителство. Прага трябва да удържи бюджетния си дефицит под 3 на сто, за да може да се присъедини към еврозоната през 2012 година.