McDonalds отчита загуба заради разходи за продажба на ресторанти
McDonalds отчита загуба заради разходи за продажба на ресторанти / снимка: Sofia Photo Agency

Американската компания McDonalds Corp. („Макдоналдс”), която е най-голямата в света верига за заведения за бързо хранене, отчете снощи загуба за второто тримесечие на годината, предадоха световните агенции.

В края на юни McDonalds е регистрирала загуби от 711,7 млн. долара или 0,60 долара за една акция. Този финансов резултат се дължи на разходите, свързани с продажбата на ресторанти в Латинска Америка, които достигнаха 1,6 млрд. долара.

За същото тримесечие на миналата година компанията постигна печалба от 834,1 млн. долара или 0,56 долара за една акция. Без да се включват разходите по продажбата на ресторанти компанията би приключила тримесечието с оперативна печалба от 0,71 долара за една акция.

Приходите на Макдоналдс през второто тримесечие са нараснали с 12 процента до 6 млрд. долара. Сравнимите продажби на ресторантите, които са работили над една година, са се увеличили със 7,4 на сто.

Анализаторите, анкетирани от „Томсън файненшъл”, очакваха McDonalds да отчете печалба от 0,71 долара за една акция при приходи от 5,9 млрд. долара.