Малайзийската Petronas отчете рекордна печалба
Малайзийската Petronas отчете рекордна печалба / netinfo

Малайзийската държавна компания Petronas („Петронас”) обяви рекордна печалба от 18,1 млрд. долара за 2007-08 година (фискалната година започва на 1 април и завършва на 31 март следващата година) и обяви, че все още иска да участва в проект за добив на газ в Южна Парса, Иран.

„Ние се представяме доста добре. Това са нови исторически числа за Petronas ”, каза президентът и изпълнителен директор на петролната компания Мохамад Хасан Марикан.

Petronas обяви нетна печалба от 12,9 млрд. долара за последната финансова година, което е рекорд.

От компанията заявяват, че все още искат да участват в разработването на иранското газово находище в Южна Парса, но преговорите с иранското правителство не са завършени поради нарастващите разходи. „Не можем да вземем окончателно решение, защото трябва да направим преценка за цената, разходите и жизнеспособността на обекта”, обясни изпълнителният директор на Petronas.

Хасан заяви, че имат ресурси да участват в проекта самостоятелно, след като френската компания Total (“Тотал”) се оттегли от проекта, в който бе замислено да има трима участници – Petronas, Total и иранската петролна компания. „Способни сме да поемем проекта”, каза изпълнителният директор на Petronas.

Иран е втората държава по запаси от природен газ в света. Находището Южна Парса в Персийския залив разполага с резерви от около 14 трилиона куб. м, което е 8 процента от световния запас на синьо гориво.

Petronas държи 20 процента от смесеното предприятие LNG, което е създадено през 2004 година, за да разработва находището. 30 процента в компанията са на Total, а останалите 50 на сто държи националната иранска компания.

Главният изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржьори каза миналата седмица, че компанията би поела твърде голям политически риск да инвестира в Иран.