М. Моравенов: Кризата ще удари по инвестиционните програми на дружествата
М. Моравенов: Кризата ще удари по инвестиционните програми на дружествата / netinfo

Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ Амбициозна програма, която разгръща дейността на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ не само в сферата на ваканционните имоти, но и в сегмента на жилищните и офис комплексите, представи вчера на Общо събрание на акционерите Маню Моравенов, изпълнителен директор на дружеството. Пред журналисти той обясни, че за осъществяване на намеренията ще се разчита в голяма степен на привлечен капитал, което в момента е трудно за дружествата, с оглед на кризата на капиталовия пазар. В интервю за DarikFinance.bg Моравенов направи анализ за това как ще се отрази на българските компании свиването на възможностите за външно финансиране.

Господин Моравенов, пред Общото събрание на акционерите представихте анализ на пазарната оценка на активите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, която съществено се различава от цифрата в счетоводния баланс. Бихте ли обяснили от къде идва разминаването?

Разликата се получава основно заради това, че основната тежест в момента, приблизително 70% от активите на фонда, са апартаменти, които ние продаваме. Някои от тях са в процес на изграждане, други вече са готови. Тези апартаменти се отчитат по себестойност в баланса, тъй като те представляват все още или разход за придобиване на дълготраен актив, или незавършено производство, или представляват стока, тъй като ние смятаме да ги продадем в рамките на една година. В този смисъл те не са дълготраен актив. Съответно те не могат да бъдат третирани като инвестиционни имоти и да бъдат преоценени по пазарната им цена. Поради тази причина те стоят по себестойност в баланса, а реалната им цена е примерно два пъти по-висока. От там идва най-голямата разлика в стойността на активите.

Ако ние, теоретично, имаме възможност да ги преоценим, трябваше сега да отчетем една огромна счетоводна печалба, която по никакъв начин нямаше да повлияе на печалбата за дивиденти. Дивидентът се формира на база на историческа цена на придобиване или покупка и продажната цена. Така че ние считаме, че е по-добре като формираме чистата печалба от продажбите, тази печалба да се отчита, счетоводната, и тя е много по-близка до тази, която реално ще бъде преразпределена като дивиденти.

В проектите си за 2008 година предвиждате да настъпите в нови сегменти, каквито са жилищното строителство и офисите. Какво ви насочи към тях?

Донякъде ситуацията в международен план, която се наблюдава, която няма как да не рефлектира в България ни накара да преосмислим инвестиционната стратегия на дружеството и от фонд, който инвестира в конкретен сегмент, а именно ваканционни имоти, да диверсифицира портфейла си и в друг тип имоти, за които в момента има голямо търсене, все още. Всички прогнози за София и за България са, че до края на 2009 година трудно може да се очаква криза на сегмента за офис имоти.

В същото време, за да реализирате намеренията си, залагате на голям процент привлечено финансиране. На фона на свитите възможности от капиталовия пазар в момента и с оглед на становището ви, че втора облигационна емисия за дружеството и била твърде скъпа, как смятате да осъществите проектите си?

Относно това дали се ограничава възможността за набиране на привлечен капитал, бих казал следното: за добри проекти винаги се намират пари, винаги има възможности за финансиране. Чрез капиталовия пазар в момента е много трудно да се набират средства и ние това го отчитаме и поради тази причина се ориентираме към банковия сектор за набиране на средства. Специално за България в момента не мога да кажа, че се наблюдава някакъв проблем във връзка с намиране на средства, финансиране чрез банкови заеми.

До каква степен ще пострадат дружествата в България от това свиване на възможностите за привличане на капитал?

Ще пострада основно инвестиционната им програма, тъй като на фона на предходната година доста дружества бяха направили стратегия за малко по-агресивно развитие и малко повече инвестиции, разчитайки на привличане на ресурс от капиталовия пазар. В момента според мен доста от тях си преосмислят инвестиционните стратегии и съответно тези, които могат да си позволят привлечени средства, вероятно ще го направят, а другите може би ще редуцират инвестиционната си програма.

Увеличи се броя на фондовете, които инвестират директно в дялове на АДСИЦ. Това ще се отрази ли на интереса към вас?

Ако съдя по нашето дружество, за една година физическите лица-акционери са се увеличили със 100%. Традиционно дружествата със специална инвестиционна цел са насочени по-скоро към големи инвеститори, институционални инвеститори, тъй като те са и по-малко рискови. Аз мисля че сега след тази криза, която преживя нашия пазар доста дребни инвеститори ще преосмислят рисковия профил и ще диверсифицират портфейла си посредством инвестиции в малко по-рискови активи, каквито са точно акциите на дружествата със специална инвестиционна цел.

Към края си ли е кризата на капиталовия ни пазар?

Има до момента сериозни очаквания, че може би сме достигнали дъното. Определено от тук нататък нещата няма да продължат по същия начин и дори и да тръгне възстановяване то няма да е толкова бурно и бързо, както някои са се надявали. Нека да видим. Кризата не беше лека, особено за нашия пазар, който е слабо ликвиден и доста крехък, затова според мен съвземането ще бъде бавно, но здравословно.

* Материалът не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

DarikFinance.bg