М. Ковачев: Няма засилване на енергийна зависимост на България от Русия
М. Ковачев: Няма засилване на енергийна зависимост на България от Русия / netinfo

Не може да се говори за засилване на енергийната зависимостта на България от Русия, след като руската Атомстройекспорт беше избрана от НЕК за строител на АЕЦ Белене.

Не трябва да се обвързват този избор и преговорите по промяна на договора за доставка на природен газ от Газпром. Това е мнението на бившият енергиен министър Милко Ковачев.

В интервю пред Десислава Златкова специално за Портфейл той отбеляза, че е изключително важно в договора да се постигнат гаранции за срока за построяване на втората атомна централа и цената на проекта.

С Милко Ковачев разговаря Деси Златкова

За изненада от избора на Атомстройекспорт няма смисъл да ви питам, но спокоен ли сте, че това е най-доброто решение?

Малко са детайлите по самото решение, но това, което разбрах от съобщението е, че са избрани технологии от трето поколение, а това е добър сигнал. Второто е, че това прави проекта привлекателен за участници в него и че това е един проект, който би могъл да бъде лицензиран в рамките на ЕС.

Има ли официално становище на ЕС за този тип реактори? Каква е всъщност силната страна на това трето поколение реактори?

Не съм запознат конкретно, но мисля че има процедура. Реакторите от трето поколение са по-съвременни, с по-висока степен на безопасност, с повече пасивни системи – т.е. независещи от външни източници на захранване и със срок на експлоатация от 60 години. Разликата с второто поколение реактори е, че те се ползват около 40 години.

В медиите бившият посланик на България в Русия Илиан Василев коментира, че България вече веднъж е избирала тази технология и точно за това е била принудена да се лиши от първите четири реактора на АЕЦ Козлодуй.

Това е доста примитивно казано.

Каква връзка да очакваме между избора на Атомстройекспорт и финала на преговорите с Газпром за промяната на договорите за доставка на природен газ?

Аз лично считам, че никаква връзка не трябва да бъде правена, ако някой прави такава връзка, особено от преговарящите, то само ще сбърка. Ако усещането в обществото, че решението в наша полза е ние вечно да получаваме преференциални цени на газа и да бъдем политически зависимо покрай това, то за мен не е решението на съвременна България.

Как виждате вие ефекта от засилването на енергийната зависимост на българия от Русия?

По отношение на ядрената енергетика в случая не мисля, че тя добавя някакъв съществен елемент към статуквото в момента. Зависимостта на България от руски енергийни ресурси е най-вече в областта на петрола – с 35%, на газа с допълнителни 12% от първичния енергиен баланс на страната, и в този смисъл това са две области, в които действително много сериозни мерки трябва да бъдат предприети. Второто е алтернативността на доставките, възможността за разнообразяване на доставките.

Не виждате причина за засилване на зависимостта ни от Русия и Газпром.

Ние сме зависимо първо от петрол, второ от газ, трето от вносни въглища и едва на четвърто място, с десетки пъти по-малко с ядрено гориво. Надявам се решението, което е взето да няма нищо общо с доставките на гориво.

В какъв реалистичен срок виждате изграждането на АЕЦ Белене?

Има технологични срокове и заявки от страна на самите офериращи, но 2012 година за първи блок е реалистичен срок. Такива капиталоемки проекти изискват изключително добра координация за недопускане на удължаване на графика и съответно увеличаване на разходите. Това е една огромна отговорност, която тепърва трябва да бъде фиксирана в рамките на договора.

Какво според вас може да гарантира подобно нещо?

Има множество механизми, които са достатъчно добре доказани в международната практика, въпросът е тя да бъде ползвана. Подходът за изграждане под ключ несъмнено споделя отговорността, даже прехвърля отговорността към тези, които го изграждат. С избирането на технологията все още остават неясни два въпроса. Единият е структурата на компанията, която ще го изгражда и ще оперира по-нататък. Второто е структурата на финансирането. Това са два въпроса, които все още нямат официален отговор.

„Стадарнт енд пуърс” понижи прогнозата си за развитие на НЕК, и то тъкмо заради участието на компанията в проекта АЕЦ Белене.

Съвсем логично решение на агенцията, защото моето лично мнение е, че на НЕК това не му е работа. Когато беше структуриран проекта, той стоеше на три основи – едната беше ядрена компания, втората беше структуриране на финансирането, третата беше изборът на технология. Промяната на логиката или по-скоро липсата на логика несъмнено се отразява в оценките на анализаторите и външните наблюдатели.