Либия очаква днешната й стъпка да й донесе разширяване на икономическите връзки
Либия очаква днешната й стъпка да й донесе разширяване на икономическите връзки / netinfo

Либия изпрати днес у дома шестимата чуждестранни медици, осъдени за заразяване на либийски деца с вируса на СПИН, съгласно споразумение с Европейския съюз, което изглежда ще ускори сближаването със Запада на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. Ето основните сектори, които вероятно ще спечелят от подобрените международни връзки.

Петрол/газ: Този сектор, стожер на либийската икономика, вече е отворен за международно участие. Но по-добрите общи външни отношения, по-конкретно осигуряването на повече визи за бизнес пътувания, се очаква да спомогнат за задълбочаване на ролята на чужденците в либийския енергиен сектор, твърдят дипломати. Европа вече купува основната част от либийския петролен експорт, а европейските фирми са сред 30-те европесйки компании, опериращи въпреки трудностите в Либия. Либия иска да повиши капацитета на производството на петрол от сегашните 1,6 млн. до 3 млн. барела дневно към 2012 г. Но има и планове за разработване на газови и петролни находища, производство на рафинирани продукти, развитие на нефтохимическа индустрия и на свързаната с износа инфраструктура.

Банково дело: Либия иска да модернизира примитивния си контролиран от държавата банков сектор и търси международен опит да й помогне в това усилие. В началото на месеца тя избра BNP Paribas за стратегически партньор за Sahara Bank при първата частична приватизация в страната.

Търговията: Европейските страни вече доминират като доставчици на стоки и услуги на Либия - позиция, която подобрените политически връзки се очаква да укрепят, смятат дипломати. Италия е най-големият доставчик на Либия, според данните за 2005 г. Очаква се ЕС да се опита да изготви споразумение за партньорство с Либия, подобно на т.нар. споразумения за асоцииране, които има с други северноафрикански страни. Това са споразумения, по силата на които икономическите, търговските и политическите връзки се подобряват, докато страните партньори осъщестявват реформи, договорени предварително. Областите на сътрудничеството, изборени от ЕС, са политически диалог, зачитане на човешките права и демокрацията, свободна търговия, интелектуална собственост, конкуренция, държавни помощи, икономически и социални въпроси и култура.

Туризъм и пътувания: Либия приема само около 300 000 туристи годишно, за разлика от 6-те милиона, които Мароко и Тунис посрещат поотделно, въпреки че страната има римски развалини, девствени плажове и обширна екзотична пустиня. Задълбочените връзки с ЕС по силата на спразумение за партньрство, нормално биха включвали и откриване на достъпа към страната, което ще облагодетелства туризма, смятат експертите.

Административни и правни реформи: Либия се стреми към международно участие в плановете за модернизиране и съкращаване на тромавата бюрокрация, която спъва всичко - от инвестициите и търговските споразумения до административното издаване на разрешителни за пребиваване, изтъкват дипломати.

Археология: Разкопките и възстановянето на древните останки е друг суктор, който може да се облагодетелства от по-широките контакти с ЕС. Участието на експерти в тази област би облагодетелствало туризма.

Здраевопазване: Либия модернизира и преоборудва здравния си сектор и иска да привлече международен медицински опит в подкрепа на този сектор. (БТА)