Лекарският съюз настоява за актуализация на бюджета на здравната каса
Лекарският съюз настоява за актуализация на бюджета на здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency

500 млн. лв. се очаква да достигне дефицитът на Здравната каса за годината, от септември финансовата институция остава без пари. Тези тревожни прогнози според лекарите ще станат факт в случай, че не бъде актуализиран бюджетът на фонда. Пред Дарик заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов посочи, че предвид политическата обстановка, за актуализация на парита на Здравната каса трябва да започне да се работи отсега. Според специалисти процедурата по актуализирането им ще отнеме не по-малко от месец.

Ако няма актуализация на бюджета, Здравната каса фалира, подчертава д-р Юлиан Йорданов.

Той се позова на данни, според които дефицитът на касата до края на годината ще достигне около 500 млн. лв., ако няма актуализация. "Ако не се вземат мерки и то сега, защото виждате, че обществено-политическата обстановка е доста нестабилна, актуализация на бюджет може да има само ако работи парламентът, ако има Народно събрание, което да одобри. Ако това не бъде направено, ни чака тежка есен и зима", каза Йорданов.

За актуализация обаче може да се говори след като касата е готова с отчета за дейността си през първата половина от годината. Преди седмица на заседание на Надзорния съвет на институцията стана ясно, че този анализ ще е готов през втората половина от юни.

Имахме национален съвет, на който присъства и министърът, и подуправителят на касата и казаха, че нещата ще бъдат изчистени до края на месец юни, каза Йорданов. Затова на този етап от съсловната организация не мислят за протести, но ако проблемите не се решат, протести ще има. "Да не говорим, ако се стигне до ситуацията да няма актуализация и болниците да бъдат изправени пред фалит. Тогава ще има протести", каза Йорданов.

Преди ден от съсловната организация поискаха спешна среща с премиера, финансовия министър и председателите на всички парламентарни групи. По въпроса с парите за здраве трябва да има национален консенсус, убеден е д-р Йорданов.