/ iStock/Getty Images
Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се с цените на свободния пазар на електроенергия. Това става ясно от разпространено до медиите съобщение.

Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на Комисията да се самосезира.

2000 клиенти на ЧЕЗ останаха без ток заради скъсан кабел в София

КЗК напомня, че всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи, неправителствени организации са длъжни да оказват съдействие и да предоставят пълна, точна и достоверна информация.

Комисията е изискала информация и данни от над 50 субекта, в това число участници на пазара (производители, търговци, борса, ЕСО и др.). В резултат на мащабното проучване е събрана и се анализира значителен обем информация, което ще позволи на Комисията да идентифицира евентуалните проблеми за конкуренцията в сектора.

Предвид изказаните пред обществеността твърдения за наличие на картели и монополно положение, Комисията също разяснява, че картелите са тайни договорки между пазарните участници, чието разкриване е изключително трудно. Именно поради това законът предвижда Комисията да извършва проверки на място, чрез които да бъдат събрани доказателства за наличието на подобни антиконкурентни договорки. В този смисъл разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията ѝ за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията.

Скъсан кабел остави без ток „Дружба“, „Горубляне“ и Герман

Реакцията на антимонополния орган идва, след като БСП и енергийният министър Теменужка Петкова влязоха в словесни нападки за енергийния монопол. От опозиционната партия обявиха, че ще сезират прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки.

Според Петкова, ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата – да сезират съответните органи, сред които КЕВР и КЗК. На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки – Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

За високите цени на тока обърна внимание и бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев, според когото за година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия, секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, същевременно изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият. „Направихме свободен пазар, но го направихме толкова свободен, на каквато цена искаш и на когото искаш. По неприятното според мен е, че се застрашава националната сигурност. Спешно трябва да се вземат мерки, че досега се използваше едни милиони да се подаряват на няколко фирми, което застрашава и пазара на енергия в България“, смята Илиев.
БГНЕС