Кърлев: Трябва да се спре продажбата на храна на открито
Кърлев: Трябва да се спре продажбата на храна на открито / netinfo

Сладоледът от уличните машини, варената царевица, прясното мляко в пластмасови бутилки, който продават възрастни жени по тротоарите и всякаква храна на открито трябва да бъде спряна от продажба, съобщи в интервю за „Дарик радио” председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Той съобщи, че регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве са сигнализирани. Алармирани са още Народното събрание, еврокомисар Меглена Кунева и ресорните министерства. Ето какво още каза Кърлев:

Тези машини първо се пълнят с някаква смес, която никой не знае какво съдържа. С едни кофи се пренася от някъде една смес, пълни се машината и после чрез охладителната система в най-различни варианти – розово, синьо, зелено – се предлага нещо, което никой не знае какво всъщност съдържа то. Това е неприемлива практика и съответният орган в лицето на РИОКОЗ трябва да изпълни своите задължения.

Имате ли уверение от РИОКОЗ, че ще предприемат мерки и тези продажби на открито ще бъдат прекратени?

Не, такива уверения нямаме. Мога да ви изредя още хиляди неща, с които вече свикнахме: бутилките с прясното мляко, бабите, наредени по бордюрите, варената царевица, която някой от някъде кара с една тенджера и започва да я предлага на първата пресечка. Хиляди такива неща, които изведнъж не дразнят тези органи, които са натоварени с опазване на нашето обществено здраве. Минете по женския пазар, ще видите изложени под вредното въздействие на слънчевите лъчи сирене, кашкавал, млечни продукти, риба и какво ли не.