КС отказа да отмени такса юрисконсулт
КС отказа да отмени такса юрисконсулт / DarikNews.bg, архив
КС не отмени такса "юрисконсулт"
90091
КС не отмени такса "юрисконсулт"
КС не отмени такса "юрисконсулт"
  • КС не отмени такса "юрисконсулт"
  • КС не отмени такса "юрисконсулт"

Конституционният съд запази юрисконсултските възнаграждения. Искането на омбудсмана Мая Манолова те да бъдат обявени за противоконституционни бе отхвърлено. През зимата, след като навъртя сто дни на поста, омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд срещу текст от Гражданския процесуален кодекс, който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебен процес. Манолова нарече тези възнаграждения такса "юрисконсулт".

След решението на КС Манолова заяви, че няма да се откаже. Националният защитник обясни, че е поискала от парламента промени, които да отменят възможността за претендиране на юрисконсултски възнаграждения.

Частните съдебни изпълнители искат отпадане на таксата "юрисконсулт"

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че първо е поискала КЕВР да забрани на Топлофикация начисляването на юрисконсулските възнаграждения, които значително повишават дълговете. Регулаторът отказал.

Искането й към Конституционния съд да ги обяви за противоконституционни също бе отхвърлено. Националният защитник обаче заяви, че няма да се откаже. "Внесла съм вече искане в парламента за промяна в Гражданския процесуален кодекс, който да отмени възможността да се претендират юрисконсултски възнаграждения в съдебен процес. Така че на ход са народните представители. Надявам се те да защитят гражданите. Няма да се откажа и ще продължа да настоявам тези паразитни юрисконсултски възнаграждения, с които монополните дружества допълнително се обогатяват, да бъдат отменени като възможност", категорична е омбудсманът.

Манолова: За хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса "сградна инсталация" е проблем

Междувременно започна друго дело по искане на Манолова. Върховният касационен съд ще разглежда дали столичани да бъдат съдени да плащат такса „сградна инсталация", ако не са поискали да ползват парно, тъй като според Закона за защита на потребителите непоискана услуга не се плаща, но той противоречи със Закона за енергетика. ВКС ще трябва да каже кой да се прилага. "Пледирам в защита на правото на хората да изберат да ползват парно или не и в случаите, в които са се отказали да ползват парно, да не дължат такса "сградна инсталация", каза общественият защитник.

Сред мотивите е, че топлофикации в страната предлагат индивидуални договори за разлика от столичната.

"Това е едно дружество, което има гарантирани месечни доходи от над 440 000 домакинства в София, независимо от това дали ползват парно или не. Заради това и самото дружество не се чувства ангажирано да оптимизира производството, да намалява административните разходи, да се отнася уважително към клиентите", коментира Манолова.

Междувремено, столичани се бяха събрали на протест пред Съдебната палата срещу "Топлофикация-София".

ВКС трябва да излезе с тълкувателно решение по делото в срок до три месеца.