Консумираме 80% вносни плодове и зеленчуци
Консумираме 80% вносни плодове и зеленчуци / Thinkstock/Getty Images

Консумираме 80 на сто вносни плодове и зеленчуци, заради унищожаването на сектора, коментира пред БТА Мариана Милтенова, член на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

"Основният проблем, който се случва в сектор "Плодове и зеленчуци", е в това, че през последните 15 години той умишлено се унищожава и количествата произведена продукция стремглаво вървят надолу. Това е една от причините, заради която зеленчуците и плодовете в България са скъпи", каза експертът. В момента чрез субсидиите се създава дисбаланс между отделните сектори и това преориентира земеделските производители към други производства, предимно на зърно, коментира Мариана Милтенова.

Бой за марули по борсите, изчезнаха от пазара

След 2007 г. директното плащане на площ облагодетелства зърнопроизводителите, които получават субсидия - 27-28 на сто относителен дял от себестойността на продукцията си, докато при зеленчуците това е 1,5 процента, а при плодовете - 3-4 процента, посочва тя.

По думите на Милтенова "това е политика, която се води умишлено, за да може да върви вноса и далаверата по границите и митниците, неплащането за вътрешнообщностните доставки на ДДС от 20 процента и т. н.".

Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите

Според Мариана Милтенова заради ембаргото с Русия нашите производителите на плодове и зеленчуци търпят допълнителни, и то най-вече индиректни, загуби. Защото продукцията, която директно отиваше на руския пазар от Холандия, Испания, Полша, Италия сега атакува нашия пазар и то със сериозни количества, обяснява експертът.

Източник: БТА