Бой за марули по борсите, изчезнаха от пазара
Бой за марули по борсите, изчезнаха от пазара / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-търсената салата през този сезон - марулята, достигна цена от 3 лв. за бройката. По-дребните, които тежат около 200 г и са с по 5-6 листа, вървят по 2 лв. Поскъпването спрямо миналата година е 4 пъти, пише „Труд".

"Няма марули! На борсата в село Първенец сутринта се стигна до бой между търговци. Всеки търси марули, а те са кът", обяснява продавач на сергия в Пловдив. Той взел две чувалчета, но до обяд не бе успял да ги продаде, защото хората ги подминаваха.

"По-добре да си купя килограм домати, отколкото да дам 3 лв. за маруля", категорична е Петрана Василева. Тя и десетки като нея обикаляха сергиите и се възмущаваха от високите цени.

"Какво има в една маруля? Чиста трева, а толкова скъпо се продава", разсъждаваше жената.

Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите

Мнозина като нея се питат защо в разгара на зимата този зеленчук вървеше на дребно по лев, максимум 1,20 лв., а сега, когато се затопли - цените скочиха в пъти.

Причината за дефицита е в слабата реколта, която беше унищожена от влагата, категорични са производители. Оранжериите им подгизнали от високите води през февруари и март и марулите им изгнили.

Едри розови домати от остров Крит са алтернативата на скъпите марули. Те се предлагат по 3,20 лв. за килограм, а българските от същия сорт стигат 4 лв.

Петя Стоянова от село Маноле е един от пострадалите стопани. В края на ноември тя засадила 10 хил. бройки в оранжериите си, но оцелели едва 4000.

Петя ги пласирала преди месец, когато цената на едро вървяла 0,50 лв., а впоследствие се покачила на 0,60-0,70 лв.

"Да съм знаела, да не ги давам, а да изчакам", разсъждава производителката. Тя признава, че такива високи цени не помни. "Нямаше студове тази зима, но за сметка на това високата влага от дъждовете и снеговете съсипа насажденията", обяснява тя.

Другата причина за дефицита е, че мнозина се отказали да садят марули. Миналата година им ги изкупили на безценица - по 0,20-0,30 лв.

Сега обаче е април - сезонът на зелената салата. Основната съставка за нея липсва или е необяснимо скъпа. Няма и внос от Гърция. Южната съседка също пострада от наводнения, които залели цели плантации.