Конгресът постави Уолстрийт на колене
Конгресът постави Уолстрийт на колене / снимка: EPA/BGNES

Камарата на представителите на САЩ отхвърли плана за спасение на банките, който имаше за цел да стабилизира американската финансова система на стойност 700 млдр. долара, съобщи АФП.

С 228 гласа "против" и 205 - "за" парламентаристите от Долната камара отказаха на министъра на финансите Хенри Полсън исканите от него средства за стабилизиране на американската финансова система. Близо две трети от републиканците отхвърлиха плана.

Тази безпрецедентна в американската история държавна интервенция в частния сектор имаше за цел да изкупи проблемните ипотеки от банките, които са в затруднено положение заради ипотечната криза. След вота индексът Dow Jones на Нюйоркската борса се сгромоляса и затвори с понижение с 6.98, което е повече от 777 пункта, а Nasdaq се понижи с 9.14 или 199 пункта . На фона на новините от световните финансови пазари цената на петрола се понижи в Ню Йорк с 9 долара за барел.

Хенри Полсън обеща да използва всички налични инструменти за защита на финансовите пазари след отрицателния вот в Конгреса, съобщи БТА.

Президентът на САЩ Джордж Буш е дълбоко разочарован от отхвърлянето на правителствения план за стабилизиране на финансовия сектор от Камарата на представителите на американския Конгрес, заяви говорителят на Белия дом Тони Фрато, цитиран от Асошиейтед прес.

Няма съмнение, че страната ни е изправена пред голяма криза, с която трябва да се справим, заяви Фрато пред репортери във Вашингтон. Той добави, че президентът ще се срещне с членове на екипа си по-късно днес, за да определи следващите стъпки, и ще бъде в контакт с лидерите на Конгреса.

Претендентът за президентския пост на САЩ Барак Обама изрази увереност, че Конгресът в крайна сметка ще одобри правителствения план на стойност 700 милиарда долара за излизане от финансовата криза, въпреки първоначалното му отхвърляне днес, предаде Ройтерс.

"Уверен съм, че ще стигнем до там. Ще бъде малко трудничко, но нещата никога не са лесни в Конгреса", заяви Обама пред свои привърженици в Уестминстър, Колорадо. Той отбеляза, че стабилността на американската икономика е подложена на риск и призова населението и финансовите пазари да запазят спокойствие.

Небивал развой настъпи в бурната предизборна кампания в САЩ, след като Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли днес правителствения план за стабилизиране на финансовата система със 700 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Отхвърлянето на плана е неприемливо и ние трябва да продължим да работим, за да го приемем, каза председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Новината за отрицателния вот на Камарата на представителите за финансовата система на САЩ идва на фона на развихрилата се в понеделник криза. Тя започна да превзема и Европа, а жертвите и в САЩ продължават да растат.

Белгийско-холандската банкова и застрахователна компания Fortis (“Фортис”) ще бъде частично национализирана, съобщи белгийският премиер Ив Льотерм и посочи, че правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург ще вложат 11,2 млрд. евро във Fortis. Европейската комисия заяви, че няма да заобиколи правилата на Европейския съюз с разрешението правителствата да инжектират големи средства в европейски банки и други финансови институции, страдащи от последствията на финансовата криза в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Европейският комисар за конкуренцията Нели Крус дейно помогна на правителствата на Холандия, Белгия и Люксембург в сделката за 11,2 млрд. евро за спасяване на Fortis, която я направи по-малка, но по-стабилна финансово, предаде БТА.

Освен това в понеделник стана ясно, че испанската банка Santander (“Сантандер”) ще поеме клоновете и депозитите на британската банка Bradford&Bingley (“Брадфорд енд Бингли”). Британският министър на финансите Алистър Дарлинг уточни, че добрите активи ще бъдат купени от испанския гигант, а най-рисковите ще бъдат поети от държавата.

Национализацията на банки се прихвърли и в Исландия. Правителството придоби контрол върху третата по големина банка в страната Glitnir („Глитнир”), закупувайки дял от 75 на сто в нея за 600 млн. евро. От Glitnir са заявили, че състоянието на банката по отношение на финансирането й се е влошило през последните дни заради кризата на световните финансови пазари, което е довело до разговори с централната банка и до офертата от правителството.

В Германия правителството и водещи банки започнаха да изливат милиарди евро в изпадналата в затруднено финансово положение ипотечна банка Hipo Real Estate (“Хипо риъл истейт”). Финансовото министерство обяви, че тя се нуждае от гаранции на стойност 35 млрд. евро, за да се справи със затрудненията си. Германската банка бе спасена от фалит в последния момент от банков консорциум.

В САЩ пък стана факт поредното мащабно изкупуване. Citigroup („Ситигруп”) ще придобие банковите операции на четвъртата по големина банка в САЩ Wachovia ("Уачовия") за 2,2 млрд. долара, предадоха световните агенции. Това слага край на спекулациите през уикенда относно съдбата на Wachovia.

Citigroup Inc. обяви, че ще продаде свои обикновени акции на стойност 10 млрд. долара и ще намали тримесечния си дивидент наполовина до 16 цента за акция, за да поддържа силната си капиталова позиция в перспективата на придобиването на активи на Wachovia Corp.

Освен това стана ясно, че японската Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (”Мицубиши Ю Еф Джей”) съобщи, че ще инвестира 9 млрд. долара за придобиване на 21 на сто от акциите на банката Morgan Stanley („Морган Стенли”).