КНСБ предлага Кодекс за държавната служба
КНСБ предлага Кодекс за държавната служба / снимка: Sofia Photo Agency, архив

КНСБ предлага изработване на Кодекс за държавната служба, който да урежда по еднакъв начин въпросите с работното време, отпуските, обезщетенията и заплащането на всички служители във ведомствата, финансирани от държавния бюджет.

В момента служителите в различни администрации, които са назначени по закона за държавния служител, не получават добавка за прослужено време, за разлика от служителите на МВР, Министерството на отбраната и съдебната власт, коментира в интервю за Дарик вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

Той се обяви против премахването на този вид допълнително възнаграждение, както за сектор сигурност, така и за частния сектор. Според Христов правителството няма да се откаже от посягането върху добавката, в опит да намали разходите на бюджета.

У нас все още няма друг механизъм за увеличаване на заплатите, както в държавния, така и в частния сектор, освен чрез добавката за години натрупан опит, обясни Чавдар Христов. „механизмът на класа дава възможност поне с мъничко през някакви периоди от време поне с малко да се покачва възнаграждението. Вторият въпрос е следният - еднакво ли работят хората на една и съща длъжност, еднаква ли е производителността на труда им тогава, когато единият е работил години наред и е майстор, така да се каже, и другият, който току-що е започнал и тепърва му предстои да извърви път на овладяване на длъжността", каза той.

КТ „Подкрепа”: Горанов няма да миряса, докато не събори правителството

Според Христов изявленията на финансовия министър по тази тема са ясен знак за защитаване на интересите на бизнеса, а правителството ще направи нови опити да прокара идеята за орязване на добавката. „Те са плод на това, че сме финансово стиснати за гушата и отнякъде трябва да режем. Това също може да е писта, по която се върви, обаче може да си счупи крак някой, ако се пързаля по тази писта", каза той.

Процентът за прослужено време е анахронизъм, смята Горанов

В събота пред Дарик финансовият министър Владислав Горанов сподели мнението си, че възнаграждението за прослужено време е анахронизъм и би опткрепил премахването й, тъй като тя не отчитала положения труд и качеството му.

Министър Калфин против премахване на добавката за прослужено време

Министърът обясни, че заедно със социалния министър Ивайло Калфин обсъждат пакет от мерки на работно ниво, които в скоро време ще представят на социалните партньори като тема за дискусия за промени в различни посоки, свързани с експертизата на работоспособността и други теми, една от които би могла да бъде и отпадане на процента за стаж. Това е тема за дискусия със синдикатите и работодателите, направи уговорката Горанов.