Министър Калфин против премахване на добавката за прослужено време
Министър Калфин против премахване на добавката за прослужено време / снимка: БГНЕС, архив

Вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви против идеята за премахване на добавката за прослужено време в частния и в публичния сектор и отрече да е обсъждал такава промяна с финансовия министър Владислав Горанов. Калфин коментира темата, след като финансовият министър обясни в ефира на Дарик, че заедно със социалния министър разработват пакет от мерки, сред които и отпадане на процента за прослужено време

„Моето мнение е, че ако има гъвкава система за предоговаряне на работните заплати, има основание. Но в момента нямаме такава гъвкава система. Особено в публични сектор, където беше въведено това от министър Дянков още с държавните служители. Ние виждаме, че заплатите замръзват за доста дълго време. И липсата на актуализация на заплатите е проблем, включително в социалния сектор, а не само в социалния сектор. При сегашната система за предоговаряне на работната заплата е по-добре да оставим там, където е възможно, механизми, които да са автоматични", коментира министърът.

Калфин обяви, че ще подкрепи вътрешния министър Румяна Бъчварова в провеждането на реформата в МВР.

„Мисля, че това компромисно предложение, което беше направено и което доколкото разбираме днес ще започне да се обсъжда, е напълно приемливо. То дава достатъчно сигурност. Моят опит от разговори с професионалните ръководства в сектор „Сигурност" и със синдикатите показва, че едно от големите им притеснения е свързано с несигурността. Каквото и да преговаряме с тях, трябва да ги уверим, че това, което се променя, ще се промени и те ще могат да разчитат на общо взето стабилна среда в бъдеще. Мисля, че това трябва да се постигне. Иначе като параметри на компенсациите при напускането и на работните заплати, в това, което е предложено, има логика и би трябвало да бъде прието", допълни още вицепремиерът Ивайло Калфин.