Процентът за прослужено време е анахронизъм, смята Горанов
Процентът за прослужено време е анахронизъм, смята Горанов / netinfo

Има какво да се направи в силовите структури по отношение на пребалансиране на правата на служителите, които са изложени на рискове и тези, които вършат по-скоро аналитични дейности и преките рискове за живота и здравето им не са същите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Седмицата" на Дарик.

В коментар за протестите на полицаите той напомни, че единственото, което се предлага да се промени за служителите, работещи в момента в системата на отбраната и сигурността, е броят на дните отпуск и това, че ако им се увеличават заплатите оттук занапред, ще бъде на друг, а не на автоматичен принцип.

„Заявихме ревизирано виждане по отношение на промените в законите за МВР и за въоръжените сили и другите закони, които уреждат статута на служителите", каза Горанов. Сред поетите ангажименти са запазване на 20-те заплати при пенсиониране, ненамаляване на възнагражденията, които получават, запазване на порциона, но остава ограничаването на отпуските. Промените с ревизираното виждане ще бъдат внесени между първо и второ четене на проектобюджета от депутати от управляващата партия, обясни Горанов.

В отговор на коментара, че еднократното вкарване на парите от добавката за стаж в заплатата означава, че от следващата година няма да се добавят нови пари за всяка нова година стаж на полицаите, Горанов припомни, че още преди години подобна промяна бе реализирана по отношение на държавните служители.

„Автоматичното нарастване с всяка година допълнителен стаж и то на всички служители независимо от начина, по който носят службата си, не е най-доброто решение. Защото то не отчита по никакъв начин действителния принос на съответния служител, не съдържа в себе си елемент на атестация как е носена службата и куп други показатели, които биха могли да се използват за по-добро управление на тези системи", каза министърът.

Дебат за това да отпадне процентът за всяка година стаж и в Кодекса на труда има и министър Горанов призна, че би подкрепил такава промяна. „Знаете, че реакцията на синдикатите е много чувствителна по тази тема, но в Кодекса на труда минималният процент, който е заложен, е 0.6 на сто на година, докато при държавните служители беше 1 на сто, а сега вече няма такова автоматично действие", каза Горанов. За служителите в силовите министерства процентът за стаж е 2 на сто. „Увеличаването на службата не означава подобряване на качествата или ако увеличаването на времето, през което си служил, увеличава твоите качества или подобрява твоята работа, това трябва да стане чрез увеличение на заплатата, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това", обясни Горанов.

На въпрос кога ще предложи тази промяна и за частния бизнес, за да не бъде дискриминиран той спрямо държавните служители и полицаи, Горанов каза, че заедно със социалния министър Ивайло Калфин обсъждат пакет от мерки на работно ниво, които в скоро време ще представят на социалните партньори като тема за дискусия за промени в различни посоки, свързани с експертизата на работоспособността и други теми, една от които би могла да бъде и отпадане на процента за стаж. Това е тема за дискусия със синдикатите и работодателите, направи уговорката Горанов и допълни, че за него това е анахронизъм в трудовите правоотношения, който не отчита реалностите за труда и качеството му.

„Няма гаранция, че един служител, ако е работил повече, работи по-добре. Специално даже при определени категории работещи, които се налага да ползват физическите си умения, се предполага, че с времето тези умения заради естествени процеси намаляват. Същевременно обаче заради автоматизма на тези допълнителни възнаграждения води до това, че по-младите служители, независимо дали работят по-добре или по-лошо... Същият пример може да се даде с народните представители. Те също имат допълнителни възнаграждения за прослужено време. И от гледна точка на Конституцията питам аз с какво един млад народен представител е по-лош или по-добър от един по-възрастен народен представител, та да вземат различни възнаграждения", зададе въпрос министърът.

Горанов отново призова полицаите да не напускат системата, защото по думите му няма причина за това. Министърът каза, че има информация за над 500 рапорта за напускане и увери, че държавата има средства да им изплати 20 заплати, ако служитерлите го направят.